Забелязаха прототипа Volkswagen ID.4 GTX на пътя

Електрическият кросоувър трябваше да се появи в Женева, но изложението беше отменено

 

Електрическият всъдеход Volkswagen ID.4 трябва да бъде напълно разсекретен до края на тази година. Предполага се, че той ще има както модификации със задно предаване, така и версии със задвижване на всички колела. А освен това, вътрешни източници твърдят, че в процес на разработка е по-мощна версия с индекс GTX. Сега по време на тестовете е издебнат всъдеход, който може да се окаже същият GTX. Във всеки случай той изглежда различно от показания по-рано предсериен ID.4.

Така кросоувърът ID.4 трябваше да се появи на щанда в Женева, но изложението беше отменено. Вместо това шефът на отдела за маркетинг и продажби на VolkswagenЮрген Стакман проведе виртуална премиера във Волфсбург, без да даде никакви технически подробности.

В сравнение с конвенционалния вариант ID.4 , прототипът, видян на тестовете, очертава прекроена задна част на покрива с малко крило в долната част, вместо спойлер в горния край и модифицирана задна колона. Сребристите накрайници на бронята са маскировка, предназначена да обърка наблюдателите.

По своя силует новият вариант на ID.4 е много по-близък до I.D. Crozz, който някога предсказа бъдещия електрически кросоувър . Още през миналата година изплува информация, че Crozz в крайна сметка ще породи два свързани модела: кросоувър с традиционни  пропорции и купуподобен. Вторият може да последва стандартния ID.4 през 2021 г. Най-вероятно просто ще му дадат префикс GTX.

По отношение на батериите ID.4, човек може напълно да разчита на гамата на ID.3, която има три батерии: 48 кВтч (пълна стойност) с автономенс пробег 330 км при цикъл WLTP , 62 кВтч и 420 км пробег и 82 кВтч с автономен пробег 550 км.

Известно е още, че ID.4 със задно предаване, по примера на хечбека Volkswagen ID.3, трябва да има един електромотор с 204 к.с., 310 Нм. А при задвижване на всички колела – два (102 к.с., 150 Н м отпред и 204 к.с., 310 Н м отзад). Докато за GTX немците могат да измислят специална комбинация: 204 к.с. както на предната, така и на задната ос. Има и друго предположение относно именуването. Купеобразният събрат на ID.4 могат да нарекат ID.5. А в същото време всеки от тях ще има по-мощна модификацция GTX.