ЗАБРАВЕНИ МЕСТА: Най-старата хижа в Паничище тъне в пепел

Тъжна е съдбата на най-старата хижа в курорта Паничище. Обречена на самота и разруха. От дълго време тя е необитаема, а преди три години пламна като факла при мистериозен пожар. Въпреки че не е ясно точно как тръгва огънят, по ирония на съдбата до нея все още стои табелката „Не хвърляйте неизгасени цигари”.

Хижата е построена през 1960 година като почивен дом на софийската мелница „Никола Вапцаров”. Около хижата са накацали и бунгала с имена на цветя. От „Кокиче” например избуява бурна растителност, подът е изгнил, а няколко стари шкафчета събират тонове прах. Същата е участта и на „Незабравка”. В бунгалото са останали две легла с голи пружини, на пода се търкалят буркани, пластмасови шишета и други подобни боклуци. Осеяно е със счупени стъкла. Мястото е изоставено, забравено и малко зловещо. Туристите рядко извръщат поглед към хижата, но любителите на урбекс туризма биха разгледали с интерес. Тази възможност дават широко отворените прозорци и врати, откъдето са направени и снимките. А един поглед през тях може да разкрие много. В кухнята още стои старата готварска печка, подът е постлан с обгорели останки, а покрива… го няма. В един ъгъл на купчинка са събрани счупени порцеланови чинии. В далечината се вижда и паянтов шкаф, в който са подредени чаши за кафе още от едно време. Ако плоските телевизори са ви втръснали до болка, ще останете изненадани от чудото, което крие друга стая – стар модел телевизор с изпъкнал екран и копчета. Тази антика е като ням свидетел на печалния филм, в който изоставената хижа е главен герой.

Още преди да я сполети страшния пожар през юни 2017 г., хижата е необитаема и затворена за гости. С годините се превръща в унило и занемарено място. Говори се, че е имало случаи на хора, които са намирали подслон между олющените стени на почивната станция, но това няма как да се докаже. Така идва моментът, в който почивният дом се превръща в огнен ад. Сигнал за горящата сграда тогава подават минаващи наблизо туристи.

Те се оплакали от няколко неуспешни опита да се свържат с тел. 112. Но след обаждане до община Сапарева баня – оттам реагират на момента. Изпратени са пожарни екипи, а в гасенето на стихията се включили и туристи. Покривът на базата е напълно унищожен, навсякъде има следи от огъня, останалият инвентар е съсипан. По това време се говореше, че пръст в пожара вероятно са имали група чуждестранни туристи. В деня на инцидента те били забелязани да обикалят курорта и да разпитват за цени, но никъде не се настанили. В Паничище предполагат, че тези странници може би са били привлечени от старата хижа и така е станала белята. Каквото и да се е случило в онзи фатален ден, то си остава затворено в изнемощялото тяло на хижата. Разбира се, случаят бе разследван от полицията. На запитване на „Вяра” преди време как върви разследването, от пресцентъра на полицията в Кюстендил бе даден следният отговор: „Във връзка с пожара от 2017 г. – от направените експертизи не е възможно категорично да се установи причината за възникването на пожара в безстопанствена хижа в Паничище. Установени са собствениците, те нямат претенции към продължаването на работата, образуваното досъдебно производство е прекратено”.

Това не единствената занемарена хижа у нас, вероятно няма да бъде и последната. Но гледката на тази грохнала сграда, която някога е била солидна, дори красива, буди меланхолия. А чашките за кафе със счупени дръжки, вехтите прибори за хранене, парчетата порцелан по пода сякаш за замръзнали във времето. И единствено те напомнят, че хижата е виждала и по-хубави времена.

От общинското ръководство на Сапарева баня казаха, че собствениците на терена са коректни и с чисто данъчно досие. Плащат редовно данъците си. Мястото още е на софийски мелници, само че мажоритарен собственик се явява гръцка компания. Не се знае дали стопаните имат бъдещи планове и намерения за възраждане на терена.

Силвия БОРИСОВА