Забранява се вдигането на шум в населените места между 23.00 ч. и 8.00 ч.

Валери Симеонов

Забранява се вдигането на шум в населените места от 23.00 ч. до 8.00 ч. сутринта, реши на първо четене Народното събрание. Контролът по спазването на забраната се възлага на МВР, предвиждат предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума в околната среда.

С приетите промени в закона се предвижда при вдигане на шум извън регламентираните часове затягане на санкциите. При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни, съобщи БНР.

Това, според Димитър Бойчев от ГЕРБ, е крайна мярка:„Защото повечето проблеми са в летния туристически сезон, където са и повечето открити заведения, а нашият сезон е толкова къс, че според мен това заведение е безсмислено повече да работи“.

Вицепремиерът Валери Симеонов опроверга това становище:„Ще изпаднем в същата ситуация, в която сме и в момента – с констативни протоколи, с препращане до община – една дискотека необезшумена с отворени обеми, която дъни и побърква целия Несебърски залив“.

От ДПС разкритикуваха законопроекта, настоявайки, че той отнема функции на общините. Танер Али каза:

„Заради Бургас или заради Варна ще изгорят и всички други общини в България“. Законопроектът е продължение на акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в черноморските ни курорти.