Заведенията не са получили компенсациите за декември заради високите сметки за ток

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) алармират, че техните членове не са получили декемврийските компенсации за високите сметки за ток.
“Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие – липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна! Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение. Заведения, които са плащали по 7-8000 лв., сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит!”. Това съобщиха от двете организации.
Според тях предвидените 1,5 млрд. лв., които са отделени за компенсации за бизнеса, не са достатъчни, а и все още няма механизъм, по който да бъдат разпределени. “И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия”, пишат от двете организации.
От БАЗ и СЗБ настояват “за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко”./БТА