Завладяващи събития с XX-тото издание на Международния фестивал на планинарското кино „Банско филм фест”

Наред с прожекциите на заредените с много емоции и адреналин филми, организаторите радват публиката и с многобройни изложби:фотоизложба на Сдружение „Пройката“ – “Истории от зората на българското планинарство” ; Италианският културен институт представя изложба фотографии на Густав Вилайт – “Natu.rae/DOLOMITI”; Пещерна изложба на Българско Пещерно Дружество клон Ракитово; Фотоизложба “Гледките, които ми подарява природата“ на Антонио Вълчев; Изложба на Българския Антарктически Институт – „33 години антарктическа дейност“; Изложба „Цветни планини“ – подбрани картини на планинска тематика, вдъхновена от родните български планини на Ивона Михайлова и фотоизложба “Пещерите и ние” на Балкански спелеоложки съюз , Българско пещерно дружество и туристическо дружество ” Приста ” – Русе.

За 12-та поредна година малките приключенци от училищата в Банско се включиха в детската програма. В градския парк се проведе работилница по ориентиране с водещи доц. д-р Александър Шопов и студенти от катедра “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” на НСА „Васил Левски“. Работилница под надслов „Проникване в пещера“ се проведе в пещера „Спропадналото” под ръководството на спелеолозите Камен Бонев, Стойчо Зарев и Сашо Попов. За младите пещерняци беше подготвено специално оборудване, екипировка и много изненади.
В панела „Памет – незабравимите български пътешественици и алпинисти“ беше отдадена почит и признателност за дирята, оставили в българската планинарска култура незабравимите проф. д-р Георги Атанасов – Джиджи, проф. Димитър Бърдарев и Аврам Аврамов. Кметът Иван Кадев връчи почетния знак на Община Банско на доц. Кънчо Долапчиев за неговия принос в науката и българския алпинизъм.

За публиката организаторите са подготвили и много други изненади – щанд на издателство “Вакон” с книги на тема приключения и пътешествия, безплатен test ride на Halfbike в градския парк, хималайски чай, хендмейд щандове на “Дръвкулки” , “Nanka Creative” и “Син пипер”.