Загиналият полицай искал да спре самосвал

Прегазеният пътен полицай Делян Палазов се е опитал да спре движещ се с превишена скорост самосвал, когато бил блъснат от джип в Пловдив.

26-годишният униформен бил извикан извънредно на работа в почивния си ден, както и мнозина други негови колеги, за да обезпечат сигурността по време на съботния народен събор на в парк „Лаута“.

Делян е бил на крак от 8 ч сутринта и след 8 часа работа бил силно изморен, разказват пловдивски полицаи, цитирани от „Телеграф“.

Затова те и предполагат, че е взел грешното решение, отнело живота му. Излязъл е на пътното платно на бул. „Санкт Петербург“, за да спре тежкотоварен камион. Шофьорът на самосвала се движел в средната лента и намалил рязко, а идващата зад него с джип „Киа Спортидж“ Катя Лерца направила рязко маневра вдясно, за да не се блъсне в задницата му. Така връхлита полицая, убивайки го на място. Лявата лента е била заета от колата на Йорданка Тошева, която свидетелства, че джипът се е движел с много висока скорост.

„Трябвало е да пропусне камиона, само да запише номера му. Така щеше да запази живота си“, коментираха колегите му, които са потънали в скръб.

Джипът на 40-годишната Катя е спрял чак 100 м след удара, тялото на Делян пък е отхвърлено на около 20-30 м от мястото на сблъсъка. Автотехническа експертиза ще установява каква е била точната скорост. Полицията издирва и още свидетели на пътния инцидент.

Катя Лерца, която живее в Пловдив и е търговец на плодове и зеленчуци, е задържана и ще ѝ бъде наложен 72 ч арест с прокурорско разпореждане. Не е употребила алкохол, но е шофирала с висока скорост, за която свидетелстват разстоянието между тялото на полицая и вещите, паднали при удара.

Две невръстни деца сираци оставя убитият полицай. Колегите му от областната дирекция и приятелите са започнали кампания в помощ на почерненото семейство.

Шофьорката на джипа също има семейство и деца, поради което хората трябва да бъдат по-предпазливи в квалификациите за нея, призоваха полицаите.