Задължителна ваксинация: какви са новите правила във Франция?

В Русия: не се ваксинираш, оставаш без заплата

 

Френските депутати решиха, че медицинският персонал и пожарникарите в страната ще трябва задължително да се ваксинират. В противен случай ги грозят тежки финансови санкции.

Парламентът във Франция прие задължителната ваксинация на медицинския персонал и разширяването на обхвата на здравния пропуск. Новият закон бе обсъждан дни наред. След четиричасово заседание депутатите от двете камари на френския парламент стигнаха до компромисен вариант на текстовете.

Задължителна ваксинация за медици и пожарникари

Президентът Еманюел Макрон предложи промените в средата на юли. Текстовете, приети от парламента, предвиждат ваксинирането да стане задължително за медицинския персонал, пожарникарите и другите спасителни служби. Но тези, които откажат да се имунизират, няма да бъдат освобождавани, както предвиждаше предложението на правителството. Вместо това заплатите им ще бъдат замразени.

Задължението за представяне на здравен пропуск, който предоставя информация за ваксинация или отрицателен тест, от първи август ще бъде разширено. Тези, които не са имунизирани, ще трябва задължително да се тестват, преди да влязат в ресторантите и влаковете, които пътуват на дълги разстояния. Още от сряда обаче за посещение на кина, театри и музеи ще трябва да се представи доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Повечето французи подкрепят новите мерки

Новите правила предизвикаха остра реакция сред някои французи. В събота 160 хиляди души излязоха на протест в страната. В столицата Париж демонстрантите обявиха Макрон за “тиранин” и скандираха “Свобода, свобода!”. Но скептиците са малцинство. Според изследване на института “Елабе” 76 процента от французите подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация за медицинския персонал. По-голямата част от обществото подкрепя и новите изисквания за представяне на здравен пропуск

Задължителни ваксинации

В някои региони руските власти започнаха да налагат задължителни ваксинации. В Москва например служителите в гастрономията, търговията и публичните услуги са длъжни да се ваксинират. Това важи и за 60 процента от работещите в предприятията. Който откаже – бива освобождаван. Във вътрешните помещения на ресторанти и кафенета биват допускани само ваксинирани, преболедували или с негативен PCR тест. И това води до тежки загуби за бранша./Дойче веле