Задържаният за жестокото убийство на дете в Ковачевци: Искам в затвора

  • 15-годишният младеж бил в емоционален шок, съдът го остави в ареста

  •  Окръжният прокурор на София се срещна с роднините на убитото момиченце

 

Задържаният за убийството в Ковачевци 15-годишен младеж остава в ареста за постоянно с решение на окръжния съд. Той е обвинен, че е убил 7-годишно момиченце по особено мъчителен начин и опитал да я изнасили. Инцидентът стана в събота вечерта и разбуни самоковското село.
Родители и местни хора организираха протести и поискаха доживотен затвор за 15-годишния.
Според съда има обосновано предположение, че младежът е извършил престъпленията, в които е обвинен. Има опасност той да се укрие и извърши друго престъпление, ако е на свобода. Адвокатът на обвинения дори се съгласи, че в момента е в интерес на клиента му да остане в ареста и обърна внимание, че е в емоционален шок, който преживявал след извършването на престъплението.
Непълнолетният младеж заяви пред съда, че иска “да лежи в затвора”.
Затова се наложи магистратите да му обяснят, че към момента се определя само мярката му за неотклонение, като вината му ще бъде обект на предстоящо доказване. Данните до момента сочат, че момчето е психически здраво и може да разбира свойството и значението на извършеното от него. В същото време имало и данни, че той се е опитал да се укрие и осуети разкриването на престъпленията, в които е обвинен.
Определението на съда не е окончателно. Същевременно административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова и наблюдаващият прокурор по делото Нина Панчева се срещнаха с роднините на убитото 7-годишно момиче от с. Ковачевци. Те изказаха съболезнования на семейството за тежката загуба на детето.

Бащата на момичето Янко Стоилов и чичото на детето Бисер Михайлов бяха информирани за предприетите неотложни действия по разследването на тежкото престъпление. Наблюдаващият прокурор уточни, че понастоящем обвиняемият М.Б. е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления – за причиняване на смърт по особено мъчителен начин за убитата и за опит за изнасилването й. Окръжният прокурор увери близките на жертвата, че разследването по образуваното досъдебно производство ще бъде проведено бързо, обективно, всестранно и пълно. Тя им обясни, че наказанието за извършителя на тежкото престъпление се определя от съда в рамките на предвиденото от законодателя.