Заев търси помощ от Гърция, България измисляла комични проблеми

Зоран Заев

България сама измисли този проблем. Аз лично дори не мога да Ви го обясня какъв е той, защото той е комичен. Такъв проблем няма. Това каза македонският премиер Зоран Заев пред в. “Катимерини”.

“Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор. Гърция говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външния минисътр Дендиас. Те залагат за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и са фокусириани върху този процес”, каза още Зоран Заев, който участва на икономическия форум в Делфи, край Атина.

Премиерът на РС Македония твърди, че преговорите с България били “забавени поради изборите у нас”.

“Ние продължаваме да преговоряме с тях. Ние сме приятели с всички. България сама измисли този проблем. Аз лично дори не съм в състояние да Ви обясня самия проблем, защото това е комичен проблем, несъществуващ проблем. Ние трябва да намерим решение, защото това е в интерес и на българите, и на македонците от Северна Македония. Това ще бъде от полза за всички”, каза още Заев.

Според него “страната му е изпълнила на 100% необходимите реформи за започване на преговори за членство в ЕС” и ако България искала, можела да блокира страната му по време на преговорния процес. /БГНЕС