Закриват петицията, настояваща за промени в маршрута на автомагистрала “Струма”

Андрей Новаков

Комисията по петициите в Европейския парламент реши да се закрие петиция на граждански сдружения, които настояваха да се промени маршрутът на автомагистрала „Струма“. Решението беше взето на базата на това, че има мнозинство на повечето членове на комисията, които се изказаха срещу промяната на трасето на магистралата. Строежът трябва да бъде съфинансиран от Европейската комисия.

В началото Димитър Василев, един от инициаторите на петицията, изложи опасенията на местните жители:

„Тези земи са изключително съществени за местните хора, тъй като тази земя е най-плодородната, която те имат. Всичко останало нагоре по хълмовете е смешно. Местните хора се питат защо по ниските хълмове наоколо не мине магистрала“.

Представителят от регионалната дирекция на Европейската комисия Аурелиу Сесилиу подчерта, че комисията е изпратила писмо до българските власти, в което е изразила загриженост за нарушаване на биоразнообразието с проекта, като им е дала срок за отговор до 15 януари догодина.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков изброи колко елемента се вземат предвид при отчитане на екологичното равновесие, но отбеляза какво липсва в този случай:
„Липсват хората. 235 души са загубили живота си за 9 години – по 27 на година, по 2-ма на месец. Не знам какво трябва да направим още, за да вземе тази магистрала да се построи“.
Новаков призова петицията да бъде затворена. За БНР адвокат Грета Ганева, магистър по право на Европейския съюз, коментира: “Това, че петицията е затворена, никак не означава, че въпросът, който е поставен от гражданите, е оставен на заден план. Напротив – според мен се дава ясно решение! Поначало историята, свързана с АМ „Струма“, е започнала много назад във времето – още през 2008 година е налице първоначално решение на българското правителство, с което е одобрило цялостния проект, като заедно с всички строителни книжа е одобрило и ОВОС за цялостния проект. Този първоначален проект е бил представен на ЕК и тя се е съгласила, че онзи проект е отговарял на изискванията на нашето национално законодателство. Също е направила проверка и за отговаряне на изискванията спрямо европейското право. На по-късен етап обаче – 19 октомври 2017 година – българското правителство решава да измени част от проекта – в частта около Кресна, източния коридор – като изменението е толкова съществено, че фактически представлява ново трасе. Това ново трасе отново попада върху територии, които са в обхвата на “Натура 2000”. На всичкото отгоре това трасе трябва да има нова ОВОС. Разбира се, тази оценка, както правилно казаха нашите евродепутати, е била атакувана пред Върховния административен съд и жалбата е била отхвърлена. Впоследствие обаче се получават писма от ЕК, с които се подсказва, че оценката за ОВОС не съответства на проекта, който е представен. Получават се и следващи писма, от генерална дирекция „Градско и регионално развитие“ на Европейската комисия до Галина Василева – директор на Дирекция „Координация на програми и проекти“ в Министерството на транспорта, с които се сочи, че са налице проблеми, свързани и със седемте нови тунела… Имаме оценка за 5 тунела, но ние ще правим още два…“. В предаването “Преди всички” по “Хоризонт” тя уточни: „Повечето от членовете на комисията, които са се изказали, са взели становище срещу промяната на трасето. Сиреч индиректно ни се казва, че ще бъде, евентуално, одобрено старото тресе – онова, което хората в петицията са искали“./БНР