Закриха паралелка в училището в Кочериново

Няма кандидати, голяма част от завършващите 7-и клас от района отиват да учат в Благоевград, каза Мая Стойчева

Закрита е паралелката по предприемачество за завършили 7-и клас в училището в Кочериново. Причината е липсата на кандидати. „В СУ „Христо Ботев” остана една паралелка в 8-и клас – с профил „Софтуерни и хардуерни продукти”. Опитваме се да задържим учениците в средните училища на територията на съответните общини и областта, но все пак всичко зависи от техните предпочитания. Малшанс е, че голяма част от завършващите 7-и клас от общините Бобошево, Рила и Кочериново отиват да учат в Благоевград”, коментира Мая Стойчева – началник на Регионалното управление по образованието-Кюстендил. От инспектората уточниха, че за останалите средни учебни заведения в областта има подадени заявления от кандидат-осмокласници.

Както е известно, 13 юли 2021 г. бе крайният срок за излизане на първото класиране.
Родители и учители бяха притеснени заради проблеми със сайта на МОН https://priem.mon.bg/, на който излезе първо класиране за прием в 8-и клас в гимназиите. „Часове наред сайтът не се отваряше заради голямото натоварване”, оплакаха се родители.

Следобед на сайта на РУО-Кюстендил бе публикувана справка за минималния и максималния бал по паралелки в гимназиите с утвърден държавен план-прием за учебната 2021/2022 година. На водещите места с постигнат максимален бал са 4 училища, като паралелките са 5. Това са ПМГ „Проф. Ем. Иванов”-Кюстендил, паралелка с математически профил, ПГ „Хр. Ботев” – Дупница – паралелка по приложно програмиране, ПГ „Хр. Ботев” – Дупница – паралелка по хуманитарни науки, и СЕУ „Паисий Хилендарски” – Дупница – паралелка по чужди езици – испански и английски.

Училищата с паралелки с постигнат минимален бал са ПГЛП “Владимир Димитров-Майстора”-Кюстендил (професиите моделиер-технолог по облекло и производство на облекло от текстил), ПГСС „Св. Климент Охридски”-Кюстендил (профил „Трайни насаждения”, професия техник растениевъд), СУ „Хр. Ботев” – Кочериново (профил „Софтуерни и хардуерни продукти”), ПГОСУ- Дупница (профил „Производство на облекла от текстил), СУ „Хр. Ботев” – Бобов дол (профил „Софтуерни и хардуерни продукти”) и ПГ-Бобов дол (профил „Ел. машини и съоръжения”).

Припомняме, че второто класиране приключва на 23 юли, а третото – на 2 август. Т.е. след 2 август ще стане ясно кои училища и паралелки ще осъществят планирания прием.

Юлияна КОЛЧАКОВА