Закриха „Сурва” в Перник с огнено шоу и дълго хоро, кметът д-р Церовска: Връчихме 2 златни маски на групите от Ярджиловци и Дивотино, кукерите от Джерман също със златен медал

 

21-05-01-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5

С празнични илюминации и огнено шоу бе закрит ХХVІ международен фестивал на маскарадните игри в Перник. На площад „Кракра” войводата на фестивала, в чиито ръце тези дни бе поверен градът, докладва на кмета, че маскарадът е минал успешно, при безупречна организация и ред, всички се веселиха и се пречистиха в духа на Сурва.

„Благодаря ти, войводо! Благодаря ти за това, че Перник беше най-красивото и най-весело място на земята. Благодаря ти за това, че в танца победи доброто”, заяви Вяра Церовска.

Вяра Церовска изказа признателност на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон за неговото присъствие, за куража и съветите му и че е отново е бил част от фестивала.

21-05-01-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-2 21-05-01-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8

На финала всички се хванаха на дълго хоро. И докато перничани продълиха да се веселят на площада, журито, председателствано от проф. Георг Краев, започна работа, определяйки кои са тазгодишни най-добри сред най-добрите. Вчера кметът на Перник Вяра Церовска официално обяви и крайните резултати. Тази година има двама носители на Златна маска при сурвакарите – това са групите от пернишките села Ярджиловци и Дивотино. Сребърната отива при трети квартал от Благоевград, бронзовата маска е за групата от пернишкото село Мещица. Златната маска при кукерите е за групата от карловското село Войнягово.

Председателят на журите Георг Краев благодари за доверието и тази година да е съдник на проявата, но посъветва участниците да обърнат внимание на представянето си пред сцената. Има какво да се подобри. Наблягайте на представянето, а не на представлението, посъветва той участниците във фестивала и допълни, че би било добре групите да създадат своя неправителствена организация и с членския внос от нея да се помага за обновяването на маски и костюми. И още – в Пернишко наблягайте на плодородието, на победата на доброто, защото гоненето на злите сили и на дявола са характерни повече за Източна България, каза още проф. Краев. За предаване на местните традиции златният медал отива в пернишкото село Люлин, сребърният – в брезнишкото село Гигинци, бронзовият – в съседното Елов дол. Групата от дупнишкото село Джерман взема златен медал за атрактивна група, сребърен медал в тази категория взимат сурвакарите от брезнишкото село Кошарево, бронзовият остана за групата от друго брезнишко село – Велковци.

Първа награда за маски и костюми взема брезнишкото село Долна Секирна, втори са сурвакарите от пернишкия квартал «Бела вода», трети – от село Черна гора.

При войводите първа награда отива в земенското село Габров дол, втора е за групата от ковачевското село Лобош, трети са сурвакарите от пернишкото село Лесковец. Наградата за детска маска спечелиха групите пернишките села Ярджиловци и Кралев дол и Благоевград. Сурвакарите от благоевградския квартал «Струмско» спечелиха златен медал за атрактивна игра.

„Мечкарите” от село Брежани, община Симитли, спечелиха сребърен медал за индивидуална маска. Специалните награди на кмета отиват в групите на Копаница, Велковци и Павел баня. Отличията на областния управител бяха отредени за сурвакарите от Витановци, Банище, Земен, Светля, Друган.

Купата на ФЕКГ отива в село Стефаново. Сурвакарите от радомирското село Копаница взеха наградата на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон.