Закъсали туристи в Рила вдигнаха на крак планинските спасители: Дупнишкият отряд търси с часове изгубени испанци в планината, петричанка счупи крак

Дупнишките спасители имат все повече работа през последните дни.

Ако чужденците имаха застраховка за 2 лв., сега акцията нямаше да им струва 720 лв.

Случаите със закъсали туристи в Рила планина се увеличиха значително през последните дни. Планинските спасители от дупнишкия отряд имаха доста натоварен уикенд, като трябваше да провеждат няколко акции.
Първата от тях е била в късния следобед на петък, когато към централата постъпва сигнал за двама загубили се испанци.
„Към 17 часа получихме сигнал от централата за двама загубили се туристи от Испания. Те бяха подали координати, че са в близост до първото от Седемте рилски езера и ние веднага се насочихме натам. Когато пристигнахме обаче, се оказа, че не са там. Направихме връзка с тях, защото имахме техен телефонен номер. Те ни изпратиха местонахождение и установихме, че са на Зелени рид. Бяха попаднали в един клек при реката и не можеха да тръгнат нито нагоре, нито надолу. Бяха измръзнали, а ние прекосихме целия циркус на езерата. След около 3 часа разбрахме, че сами са намерили някакъв път по реката. Решили са да действат, защото вече се е стъмвало и им е било студено. Имали са някакъв GPS у себе си и са стигнали до хижа „Вада“. Свързахме се с управителя и той потвърди, че към 21,30 въпросните туристи са в хижата. Ние не можехме вече да се върнем. Към 23,30 часа бяхме там. Испанците нямаха планински застраховки, нито подходяща екипировка и резервни дрехи“, коментира пред „Вяра“ Божидар Джокин.
Един от най-опитните дупнишки спасители подчерта колко е важна планинската застраховка, но туристите продължават да не се вслушват в съветите:
„Тази акция ще струва на испанските туристи точно 720 лева. А ако си бяха направили застраховка, цената щеше да им излезе по-малко от едно кафе, около 2 лева на ден. Това е вече осма акция и всички са без застраховки. Постоянно говорим за това, но явно няма кой да ни чуе.“
В неделя пък отрядът на ПСС-Дупница е имал друг случай.
68-годишна жена от Петрич е счупила крака си в района на Седемте рилски езера и дупнишките спасители са я транспортирали. Възрастната туристка също е била без необходимата планинска застраховка.
„През уикенда получихме сигнал за туристи с проблеми над Рилския манастир, но тъй като ние имахме доста работа, го прехвърлихме на колегите от Благоевград. Наистина случаите доста зачестиха в последните дни. Потокът от хора се увеличава все повече. Сега започват към Рилските езера да се качват и последователите на Петър Дънов от Бялото братство, така че до края на месеца ще има много хора в района. Отново ще се повторя, като кажа колко важно е туристите да са подготвени с екипировка, да са проучили маршрута и задължително да имат планинска застраховка“, завърши Божидар Джокин.

Димитър ИКОНОМОВ