Заловеният терорист от Истанбул направил самопризнания

 

Продължава издирването на помагачите му11-13-01-a7aed440d2ad3ec5c43f29f2ab4da1df

Основният заподозрян за кървавата атака в Истанбул, узбекът Абдулкадир Машарипов, е бил заловен през нощта срещу вторник, а по-късно е направил самопризнания. Арестувани са още четирима души, като тяхното участие в нападението още се изяснява.

33-годишният Машарипов уби 39 души и рани близо 70 души, след като откри безразборна стрелба в истанбулския клуб “Рейна” в навечерието на Нова година.

Той е заловен минути преди полунощ в жилището на негов приятел в истанбулския квартал “Есенюрт”. По първоначална информация той е оказал съпротива, а в апартамента, в който е открит, е бил и неговият 4-годишен син.

Губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщи, че Машарипов е признал престъплението. Освен това има пълно съвпадение и на отпечатъците му с тези, събрани в нощния клуб.

“Очевидно е, че зад атаката стои “Ислямска държава”, каза Шахин.

Той посочи, че в организацията на нападението са участвали и други хора, но все още се установява самоличността им.

По данни на полицията жилището е на джихадист – на резидента на “Ислямска държава” в Истанбул.

Според данните от полицията убиецът от “Рейна” пристигнал там преди 3 дни. Заедно с него били арестувани още четирима души, сред които има жени.

Според полицейските източници търсенето на атентатора е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като органите на реда разполагали с информация, че той не е напускал града.

По време на операцията по издирването му са били претърсени общо 152 адреса, а повече от 50 души – задържани.

Задържането му се смята за голям успех, тъй като досега няма случай, при който да е бил заловен жив джихадист, извършил терористичен акт.

Машарипов е роден през 1983 година в Узбекистан и е влязъл в Турция от Иран. Той е бил обучен в Афганистан и е говорил четири езика.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш приветства залавянето на извършителя на атентата в Истанбул на Нова година, предаде „Ройтерс”.

Куртулмуш, който е и говорител на правителство, поздрави полицията за добре свършената работа.

“Нашата война срещу терора и силите, които стоят зад него, ще продължи до край”, подчерта той. Вчера турският вицепремиер заяви, че атентатът е бил планиран внимателно и е дело не само на джихадистката групировка “Ислямска държава”, но и на неуточнена от него разузнавателна организация.

Видео: