Заловиха половин тон кокаин в контейнер с банани от Южна Америка в Хърватия

Заловиха около 500 килограма кокаин, скрит в контейнер с банани от Южна Америка, на южното хърватско пристанище Плоче, съобщава в. “Ютарни лист”.

Наркотикът бил открит още миналата седмица, но полицията е съобщила за него едва вчера. Кокаинът бил намерен от митничари при редовна проверка на контейнера. Според изданието няма извършени арести по случая, тъй като никой не се е явил да приеме контейнера, като получателите вероятно са били предупредени или са получили някаква информация, че е под надзор. За днес следобед е насрочена пресконференция, на която полицията ще съобщи за този трети по ред случай, при който в пристанище Плоче пристигат пратки наркотици от Южна Америка.

От края на януари, когато е започнала интензивна акция на полицията и служба за борба с корупцията и организираната престъпност УСКОК срещу трафика на кокаин, досега са заловени над 700 кг от този наркотик и са арестувани общо 8 души, посочва вестникът. Вносът на банани е станал традиционно средство за трафик на кокаин, тъй като в Плоче пристигат около 1200 контейнера с банани годишно и е физически невъзможно да се проверят всички поотделно./БТА