Зам.-директорът на театъра в Благоевград е новият носител на наградата „Андрей Баташов“

На младия актьор предстои 6-месечна специализация с Фулбрайтова стипендия в САЩ, за която заминава в сряда

Актьорът Севар Иванов, който е и заместник-директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, стана поредният носител на наградата на името на Андрей Баташов, учредена от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат на България.
Отличието се връчва ежегодно на млади артисти до 33-годишна възраст, които имат не само впечатляващи творчески постижения на сцената и екрана, но и благородна дейност в полза на обществото. За да се поддържа жива паметта за незабравимия актьор, отишъл си от този свят без време едва на 45, лауреатите, освен ярък талант и потенциал за принос в развитието на изкуството, трябва да притежават и редица християнски добродетели и морални качества – хуманност, щедрост, състрадание, безкористност, достойнство, сила на духа: ценности, които и самият Андрей Баташов изповядваше.
Призът е красива статуетка воин, създадена от скулптора Спас Киричев, и специална грамота указ.
Севар Иванов е роден на 23 декември 1993 г. в София. Завършил е Национална търговско-банкова гимназия с профил банково дело с френски език, а по-късно – актьорско майсторство в НАТФИЗ в клас на проф. Стефан Данаилов. Носител е на наградата „Най-най-най“, която се присъжда ежегодно на най-талантливите студенти в Академията от техните колеги.
За известно време Севар е в трупата на Младежкия театър „Николай Бинев“, където ще бъде запомнен с разтърсващото превъплъщение като момчето Алън Стренг в „Еквус“ на Питър Шафър под режисурата на Стайко Мурджев. След това, вече като актьор на свободна практика, печели при същия режисьор кастинг сред повече от 70 конкуренти за образа на Дориан Грей в спектакъл по романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“. Изпълнението донася на Иванов номинация за награда „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добра водеща мъжка роля, а тази година актьорът бе удостоен с „Икар 2022“ за поддържаща за играта си като Агатон във „Федра сияйната“ под режисурата на Бойка Велкова.
Севар Иванов се е снимал в редица игрални филми и сериали: „На границата“ на Станимир Трифонов, „Следвай ме“ на Дочо Боджаков, „Имало една война“ на Анри Кулев и др. Влиза в образа на Васил Левски в документалната лента на Камен Воденичаров „105 минути София“ и така става най-младият актьор, претворил Апостола на екрана.
От септември 2020 г. Севар Иванов е заместник-директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоеврад, и заедно с директора – режисьорката Маргарита Мачева, се превръщат в едни от най-младите театрални шефове в България, а дейността на ръководената от тях институция се разгръща успешно. Иванов е съорганизатор на Балкански театрален фестивал – Благоевград 2022, който от 24 до 29 октомври ще събере някои от най-ярките театрални спектакли от България, Северна Македония, Косово…
Младият актьор и ръководител е и докторант в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, предстои му 6-месечна специализация с Фулбрайтова стипендия в САЩ, за която заминава в сряда, разкри Иванов за в. „Сега“.
„Благодарен съм на различните посоки, по които съм поемал, защото те обогатяват общата култура. Все още разностилието владее живота ми, но крайностите взаимно се уравновесяват и потушават. Съчетавам актьорските изяви с организационната активност, защото артистичният хаос в театъра понякога ми идва в повече, а прекалената подреденост и стерилност на работата на бюро доскучава“, споделя Севар в неотдавнашно интервю.
Севар Иванов е петият лауреат на актьорската награда „Андрей Баташов“, която се връчва от 2018 г. Преди него носители на приза са Владимир Зомбори (2018), Йордан Ръсин (2019), Бойко Кръстанов (2020), Филип Буков (2021).