Зам. здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители – също със зелен сертификат

Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза

„До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат”. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в ефира на „Здравей, България”. Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и за гражданите, и за бизнеса.
“Има идея да се даде гратисен срок на тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите”, добави д-р Петров. Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.
„Когато мерките бяха меки, пак не се спазваха до голяма степен. При тази ситуация контролът ще се засили – основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са ограничени”, обясни д-р Петров.
Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде приета на европейско ниво.
„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване да бъде удължен. Но няма да се случи в близките седмици. Нашите експерти епидемиолози също препоръчват документът за преболедували да важи 6 месеца. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни Петров и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да е препоръчано от експерти, защото ще бъде “политическо и популистко”.
Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро, като това зависи от „Информационно обслужване”. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 г. Обсъжда се и издаването на сертификат след първа доза.
Той заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него при тези цифри на заболеваемост алтернативата е налагането на локдаун. Зам. здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

“Не можем да въведем зелен сертификат за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата”, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков пред Нова телевизия, съобщи пресцентърът на МОН.
По думите му такъв сертификат не може да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. “Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори. Нямаше време за тази комуникация”, добави министърът.
Проф. Денков обясни, че Министерството на образованието и науката е направило всичко възможно, за да убеди учителите да се ваксинират. “Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи”, коментира проф. Денков.
Той е категоричен, че зеленият сертификат не поробва, а освобождава”. “Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот – лъжат. Няма такова нещо в света.
Свободата дойде в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се ваксинираха. Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат”, коментира министърът на образованието.