Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев представи пред студенти от ЮЗУ съвременните измерения на българската външна политика

Заместник-министърът на външните работи на Република България Георг Георгиев бе гост на Правно-историческия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Той бе посрещнат от декана на факултета проф. д-р Габриела Белова и заместник-декана доц. д-р Николай Марин. Пред студенти от специалностите „Национална сигурност“, „Право“, „Публична администрация“, докторанти, преподаватели и гости зам.-министър Георгиев изнесе публична лекция на тема „Съвременните измерения на българската външна политика“.

През последните години външнополитическата активност е тази, която доминира, защото държавата се реализира в един чисто нов контекст – на глобализация, на европейски отношения, на световни и глобални процеси, от които ние сме част“, каза заместник-министър Георгиев. Той отбеляза, че външната политика е изключително важна за държавната ни политика.

„Това, че ние осмислихме важността на външната политика и нейното значение, включително и за вътрешнополитическите процеси, е много ценно. Ако допреди няколко години България бе по-скоро обект на международната политика и това влияеше на самочувствието ни като българи, то в момента ние влизаме в ролята си на субект, т.е. на държава, която започва да бъде източник на политики и това най-силно се усети по време на българското председателството на Съвета на ЕС“, отбеляза заместник-министърът. В дискусията бяха засегнати въпроси, свързани с отношенията между България и Северна Македония, отпадането на визите за българите в САЩ, отношенията между България и Русия, изборите за Европейския парламент и др.  Всеки от вас трябва да продължи да се развива в специалността, която е избрал, и да продължи да инвестира в нея. Търсете такава реализация, която да ви позволява да работите за държавата. Вашият капацитет като хора, които учат в едно от най-реномираните висши училища в България, трябва да бъде инвестиран тук“, обърна се към младите хора зам.-министър Георгиев. Той подчерта, че Министерството на външните работи е в изключително добро сътрудничество с Югозападния университет „Неофит Рилски“ и изрази надежда добрите отношения между двете институции да се задълбочават. В края на срещата си със студентите заместник-министърът Георг Георгиев отправи покана към тях да се включат в стажантската програма на Министерството на външните работи. Организатори на публичната лекция бяха Правно-историческият факултет и Студентският съвет към ЮЗУ „Неофит Рилски“.