Зам.-министър Александър Манолев от Сандански надъха гимназисти в Петрич: Може да постигнете всичко, ако имате цел, заминах за Острова без да знам език – върнах се с диплома от престижен университет

Манолев се срещна и с класната си Елена Даскалова, надява се младото поколение да се реализира в България

 

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев от Сандански се срещна с ученици от 11-и клас в специалност Икономика и мениджмънт. Надявам се да останете и да се реализирате в страната ни, защото България има нужда от млади, мотивирани, знаещи и можещи хора.

С тези думи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се обърна към учениците от 11-и клас в специалност Икономика и мениджмънт в ПГИТ “Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Петрич. Дискусията се организира по повод Деня на икономиста и е традиционна за училището, което се стреми да прави срещи на учениците с реализирани свои възпитаници.

По време на дискусията зам.-министър Манолев разказа на учениците за годините, в които той е учил в гимназията и за изборите, които е направил след завършването му. „Можете да постигнете всичко, ако имате цел и не се отказвате докато я постигнете“, обърна се той към аудиторията и акцентира как е заминал за Великобритания без дори да знае езика, а се е върнал с диплома от един от най-престижните университети. „Винаги ще има някой, който да оспори успехите ви и да ви каже, че те се дължат на външни фактори. Не обръщайте внимание на тези хора, защото само вие знаете как и какво сте постигнали в живота си“, допълни Александър Манолев.

Той разказа на учениците и за работата си като заместник-министър. „По време на последното ми работно посещение в Лондон имах срещи в някои от водещите финансови институции в света – Корпорацията на Лондонското Сити, Европейската банка за възстановяване и развитие, Лондонската фондова борса. И на всички тези срещи имаше поне един българин, а това са институции, в които конкуренцията е огромна“, подчерта зам.-министърът и пожела на учениците, ако изберат да продължат живота си в чужбина, да бъдат сред тези примери. „Но повече се надявам да изберете да се реализирате в България, защото вие сте бъдещето и вие ще сте тези, които ще определят посоката, темпото и начинът да постигнем националните си цели“, каза още Александър Манолев.

В рамките на срещата се получи и оживена дискусия с учениците, като задаваха въпроси за икономическото развитие на регионите в България, проблемите пред бизнеса и конкурентостта на обучението. Те му демонстрираха и уменията си по предприемачество и направиха две специализирани презентации, а зам.-министърът подчерта, че за начина, по който са подготвени могат да им завидят редица български компании.

Той поздрави учениците за успехите, които постигат на различни олимпиади и конкурси и получи специален подарък от тях и ръководството – колаж със снимки от времето, когато е бил ученик в гимназията. Директорът на училището инж. Светла Данаилова бе приготвила и още един специален жест – копие от първата страница на личното му досие, което се съхранява в ПГИТ “Проф. д-р Асен Златаров“. Александър Манолев се срещна и с част от учителите, които са му преподавали и с класния му ръководител Елена Даскалова, старши учител по география и икономика.