Зам.-министър Надя Клисурска откри два нови центъра за настаняване в Долна баня

Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска откри социални услуги в град Долна баня. Заедно с кмета на общината Владимир Джамбазов и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова тя преряза лентата на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция.

„Поздравления за това, че в малката по размери община Долна баня има 12 различни социални услуги за деца и възрастни и над 200 потребители, които са обхванати и подпомогнати. Новооткритите социални услуги са изключително важни с оглед първо специфичните потребности и индивидуалната грижа и са едни от най-необходимите и недостатъчни към настоящия момент в България. В тази връзка  Министерството на труда и социалната политика е заложило в Плана за възстановяване и устойчивост изграждането на нови над 250 социални услуги, от които голяма част за хора с психични разстройства, деменция и умствена изостаналост“, подчерта зам.-министър Клисурска В приветствието си тя  пожела на потребителите от новоразкритите услуги да се чувстват добре и подкрепени, а на социалните работници сили, енергия и професионализъм в бъдещата високоотговорна работа в центровете.

Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства и Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция са с капацитет от по 15 потребители, за които се грижат по 12 човека персонал. Социалните услуги разполагат с медицински сестри, трудотерапевти, социални работници и санитари.

На церемонията присъстваха управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев  и кметът на община Костенец Йордан Ангелов.