Запазва се високата такса „смет” в селата в община Перник

Пернишкият административен съд отхвърли като неоснователни жалбите за размера на такса „смет” за 2021 г. за селата Кладница, Драгичево, Мещица и Студена. Това съобщиха от съда. Налогът бе определен с решение на Общинския съвет от 18 декември миналата година.
Жалбите, касаещи приемане и одобряване на план-сметка за 2021 година за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, са оставени без разглеждане като недопустими. По същия начин се е произнесъл съдът и против частта, касаеща определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2021 година за населените места на територията на община Перник, с изключение на селата Кладница, Драгичево, Мещица и Студена. Производството по делото в тази му част е прекратено.
Решението, в частта с която е оставено без разглеждане, подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. В останалата част може да се внесе касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, уточняват от съда.
Жители на посочените четири пернишки села възразиха срещу почти деветкратното повишение на такса „смет” в населените им места, предложено от кмета на Перник и одобрено от Общинския съвет.