Заплаха от прекратяване на дейността грози ТЕЦ „Бобов дол”

Близо 1000 души от региона могат да останат без работа, заради спиране на доставките на обогатено енергийно гориво от „Брикел”, алармират от централата

Инж. Любомир Спасов:  Възможен е енергиен,  икономически и социален срив в цяла Югозападна България

За възможно прекратяване на дейността на ТЕЦ „Бобов дол” АД,  алармира директорът на топлоелектрическата централа инж. Любомир Спасов. Причината е в спирането на регулярни доставки на обогатено енергийно гориво от „Брикел” ЕАД . Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол”, разпространи отворено писмо до Областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова и кметовете на общините Бобов дол и Дупница – Елза Величкова и инж. Методи Чимев, в което се изразява безпокойство от възможността централата да преустанови своята дейност и близо 1000 души от региона да загубят работните си места. В него инж. Спасов съобщава, че в случай на спиране на доставките на обогатеното енергийно гориво от Брикел, централата ще бъде принудена да спре производствената си дейност, поради факта, че участието на ОЕГ  заема  приблизително 40 % от общото гориво в използвания енергиен микс. От друга страна, брикетната фабрика „ Брикел” е единствената в България инсталация за обработката на въглища и превръщането им в обогатено енергийно гориво,  се посочва още в отвореното писмо.

„С настоящето писмо изразявам силни притеснения и възмущение относно тиражираната в публичното и медийно пространство обезпокоителна информация, нагнетяваща в обществото социално напрежение по повод евентуалното затваряне дейността на Брикел ЕАД, което от своя страна ще доведе до спиране дейността и на ТЕЦ Бобов дол АД.

На 25.07.2022г. в деловодството на централата се получи писмо от Брикел ЕАД, с което ни уведомяват, че съществува голям риск от неизпълнение на поетите ангажименти за 2022г. от тяхна страна към ТЕЦ Бобов дол и планираните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат преустановени за неопределен период, поради заплаха от принудителното спиране на производствената дейност на централата в Гълъбово.

Обръщам Ви внимание, че в случай на спиране на доставките на обогатеното енергийно гориво от Брикел ще бъдем принудени да спрем производствената дейност и в ТЕЦ Бобов дол, поради факта че в енергийния микс на централата, през последните години участието на ОЕГ е приблизително 40 % от общото гориво. Използваното количество въглища през 2021 год. е 1 300 682.73 тона, от които 404 716,76 тона са ОЕГ с калоричност над 3000 kcal/kg.

Проектната горивна база на ТЕЦ “Бобов дол” са кафяви каменни въглища от мини Бобов дол с калоричност 2800 kcal/kg. Поради невъзможност за достигане на проектното производство на мини Бобов дол, в централата се изгарят въглища и от други басейни, а именно Софийски басейн /мина Станянци и мина Бели брег, Маришки басейн /ОЕГ/ и Пернишки басейн.

Брикетната фабрика в Брикел е единствената в България инсталация за обработката на въглища и превръщането им в ОЕГ с изключително добри качествени и екологични характеристики.

Евентуалното спиране на дейността на ТЕЦ Бобов дол АД, поради липса на гориво ОЕГ ще доведе до риск работещите в сектор Енергетика към момента в област Кюстендил, Благоевград и Перник да останат без работа, което ще доведе до намаляване на темпа на устойчиво икономическо развитие и България да се превърне в държава неотговорила на основния принцип и мото на ЕК – „Никой да не бъде изоставен“! В централата по трудови договори работят 920 човека от 10 общини както следват: Дупница – 604, Кюстендил – 85, Бобов дол – 102, Сапарева баня – 66, Кочериново, Рила и Бобошево – 35, Перник – 5 и София – 15. нагнетяваща в обществото социално напрежение, което води до несигурност и чувство за  изоставеност в хората.

„ТЕЦ Бобов дол“ АД е предприятие, което няма аналог в региона и евентуалното спиране на производствените мощности „от днес за утре” ще доведе до икономически и социален срив в цяла Югозападна България. Считам, че в тези тежки и неясни времена държавата и бизнесът трябва да водят конструктивен диалог за развитието на икономиката в страната.

ТЕЦ ”Бобов дол” АД е значителна генерираща мощност в електроенергийната система на страната, със сериозно участие в регулиране на напрежението и доставките на свободен, регулиран и балансиращ пазар. “ТЕЦ Бобов дол” АД е важен за захранването на гр. София по две направления: към ТЕЦ “София” и към п/ст “София юг”. Същевременно, ” ТЕЦ Бобов дол” АД е и основен източник за захранване на потребителите в Югозападна България и за регулиране на напреженията в района, особено при намаляване на водните притоци към ВЕЦ в района на Дупница – Сандански – Петрич. Енергийните експерти определят ТЕЦ Бобов дол АД, като важен фактор и елемент от енергийната и национална сигурност на страната и значителна генерираща мощност в Югозападна България и от изключително значение за електропреносната мрежа на ЕСО, поради мястото, в което се намира като част от енергийния пръстен на Република България от гледна точка на доставка на енергия в системата и на намаляване на загубите по мрежата на ЕСО.„ТЕЦ  Бобов дол” АД попада в списъка със стратегически обекти за Националната сигурност на Република България и като такъв извършва дейности от значение за националната сигурност”, пише в разпространеното отворено писмо.

От централата настояват за адекватни и обмислени политически решения от страна на държавните институции, с цел избягване на тежка енергийна криза.

В отговор на разпространеното писмо последва светкавична реакция от страна на Общинския съвет в Бобов дол. Председателят на местния парламент Елеонора Христова свиква извънредна сесия, на която да бъде избрана временна комисия, която ще бъде ангажирана с изготвянето на декларация във връзка със спирането на дейността на ТЕЦ- „Бобов дол” АД. Заседанието ще се проведе на 4 август.

Припомнаме, че ТЕЦ “Брикел” е в процес на извеждане на мощностите, след като РИОСВ – Стара Загора е връчи на дружеството административна мярка за спиране на работата, заради замърсяване.