Запорожката АЕЦ спря напълно

Дейностите на Запорожката атомна централа са напълно спрени. Това съобщиха от украинската атомна агенция Енергоатом, предаде УНИАН.
Спряна е връзката между шестия реактор на централата и електрическата мрежа на Украйна, като според агенцията предстои постепенното му охлаждане. Централата е под руски контрол, а през последния месец Москва и Киев си разменят обвинения за обстрел срещу нея.
Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Отскоро работеха само пети и шести енергоблок. Въпреки това поради повреда на електропроводи вследствие на обстрелите единият блок беше изключен, а вторият беше в планиран режим на разтоварване с минимална мощност.
От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.
На 1 септември мисия на МААЕ посети АЕЦ. На 6 септември МААЕ представи доклад за резултатите от мисията, в който се препоръчваше незабавно спиране на военните действия в близост до централата и създаване на зона за сигурност