Започва дълго чаканият ремонт на фасадата и купола на храма „Св. Никола” в Дупница

created by dji camera

Свещеник Иван Айдаров: Стартира реставрацията на стенописите, майсторите идват на 15 април

Започна дългоочакваният ремонт на фасадата и купола на черквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Дупница. След известно прекъсване, наложило се заради студа през зимните месеци, от няколко дни работници монтират скеле около храма, с намерение да бъдат  обновени фасадата и камбанарията. До 20-ина дни се очаква да стартира и реставрацията на стенописите на „Свети Никола”, както накратно наричат дупничани храма до старите гробища в града. С реставрацията се захващат зографи от София. Вече е направен дренажът около църквата, в която просмукваше влага и съсипваше интериора.

„През зимата направихме дренажа – с прекъсвяния, съобразявахме се с времето, но успяхме.  Сега започваме работа по фасадата по фасадата От 10-ина дни монтират скелето. Зад купола остана още за 1 час работа, но монтажниците се забавиха  около 1 седмица. Трябваше да дойдат в петък, но имат друг мащабен ремонт и са били изпратени на другия обект. В момента, в който направят скелето, започваме веднага. Ще се прави камбанарията и купола – с нови ламарини, медни, с медни олуци. Надяваме се, а и по план е така –  пред дарителя Юлиан Манов, на който съм предоставил воденето на преговорите, реставраторите са заявили, че на 15 април идват и започват да възстановяват стенописите”, обясни свещеникът Иван Айдаров, който отговаря за храма.

На въпроса кога ще бъде завършен ремонтът, Иван Айдаров отговори: „Не можем да се ангажираме със срокове. Закъсняхме, искахме в началото на лятото църквата да е готова, но се забавихме. Да се надяваме, че есента ще приключим, но не може да се каже, никой не може да предвиди какво ще излезе. Целта е да направим и двора, и вътрешната част”. От архиерейството в Дупница все още чакат Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да се произнесе по искането за промяна на статута на храма. Както сме писали, през м. май 2020 г. в института беше внесено заявление църквата да бъде призната за архитектурен паметник на културата с национално значение. Тя е архитектурен паметник на културата с местно значение. „Нямаме никакъв отговор от НИНКН. Чакаме ги повече от година”,  каза свещеник Айдаров.

Храмът датира от 1844 г. и най-старият в Дупница. Строен е от майстор Миленко, който по-късно изградил църквата на Рилския манастир. Представлява трикорабна базилика с вътрешни куполи, притежава уникална акустика и масивен дърворезбован иконостас, който е художествен паметник на културата. Библейските мотиви са изографисани от иконописци от Самоковската и Дебърската школи. Местните свещеници разказват, че над входната врата е имало стенопис със сцени от Баташкото клане, които са били с вар. От близо 40 години черквата „Свети Никола” е затворена и се бе превърнала в символ на разрухата. Ремонтът й започна през 2019 г., като целта е храмът най-сетне да стане действащ.

Юлияна КОЛЧАКОВА