Започва IV фаза на ваксинация – възрастни и хора с хронични заболявания

Ваксинацията от втора фаза е почти приключила. Националният ваксинационен щаб предлага да се премине вече към четвърта фаза – възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Това каза председателят на щаба проф. Красимир Гигов по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Проф. Гигов информира, че на ден се извършват около 5 хиляди ваксинации.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов съобщи, че утре ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина. До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините.

Вече има и предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране, каза още Кирилов.

По отношение на руската компания Кирилов каза, че продължават консултациите между Европейската агенция за лекарствата и фирмата, която се е ангажирала с нейното представяне пред европейските власти. Очакваме през следващите седмици да имаме по-конкретна информация, добави той. /БГНЕС