Започнаха ремонтите на храмовете в Кюстендилско с отпуснатите 2,7 млн. лв.

Ремонтни дейности на храмовете в Кюстендил започнаха преди дни с отпуснатите през февруари близо 2,7 млн. лв., съобщи за БТА архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак. В момента се работи по довършването на храма “Св. Петка” в Невестино, който се строи близо 20 години. Очаква се строителните дейности и вътрешното обзавеждане там да завършат в края на м. май и началото на юни. Ремонт се извършва и в манастира “Св. апостол и евангелист Лука” в кюстендилското село Граница. В него се реновира монашеското крило, което ще позволи в бъдеще поклонници да нощуват в манастира.
Обителта се ремонтира напълно, ще бъде извършено и укрепление, което ще бъде финансирано от Софийската митрополия.
“Хората се връщат в храмовете, особено когато виждат, че има обновление”, коментира архимандрит Исаак. Той посочи, че предстои ремонт на храма “Св. Димитър” в Кюстендил, където ще се помещава и Архиерейското наместничество. Има идея там да бъдат организирани часове по вероучение и кръжоци по иконопис. “Ще бъде обособен детски кът за по-малките, има идея да се направи минизоокът. Мисля, че е хубаво да го има на територията на храма – да има птички, пауни, фазани – така децата ще се приучават към любов към животните – божиите творения”, каза архиерейският наместник. Обсъжда се и намерение за създаването на кухня за бедни, която да работи поне един път в седмицата.
“Ремонтите ще се извършват поетапно, защото не можем да си позволим да затворим всички храмове в града, още повече поради пандемията”, каза архимандрит Исаак.
Той посочи, че предстоящите служби за църковните празници ще се извършват при спазването на всички ограничителни мерки, дистанция и носене на маски. “За Цветница по традиция ще се раздава върба, но ще изготвим правила и вероятно тя ще се раздава не вътре в храма, а отвън. Ще има и определени изход и вход, така че ще спазваме всички противоепидемични мерки”, каза архиерейският наместник. Той посочи още, че обикалянето на храма не е задължително за Великден и в него няма никаква символика. “Самата обиколка става на Разпети петък, което символизира пренасянето на тялото Христово от Голгота до гроба Господен. Не мисля, че тази година ще има много желаещи да участват в обикалянето на храмовете. Хората са внимателни и се съобразяват с необходимото”, каза още архимандрит Исаак.