Започна изграждането на уникалния „Кът на пчелите“ в Рила

Инициаторът Иван Гопин вече е осмокласник в НХГ-Благоевград

Дългоочакваният миг настъпи – започна изграждането на единствения по рода си „Кът на пчелите“ в град Рила. Той ще отвори врати в библиотеката на местното читалище.

Проектът е на ученика Иван Гопин, който е бивш възпитаник на ОУ “Аверкий Попстоянов“. Преди време неговата кауза за опазването на пчелите BeeTheChange спечели Националния конкурс за благотворителни инициативи на ученици „Млад благотворител“ на Фондация „Благотворител“.

Проектът е на стойност 2000 лева. В него са включени изготвянето и поддържането на интернет страницата „Да помогнем на пчелите“, както и онлайн презентации по темата. Най-важната част е очакваният с огромно нетърпение от децата в Рила пчелен кът. Идеята е там да се провеждат творчески ателиета, в които малчуганите да изработват нещица от хартия и филц, вълна и керамика, докато слушат беседи и научават повече за необикновеното семейство на пчелите. Кътът вече е оборудван с интересни и богато илюстровани книги. А край тях, в кокетни сандъчета, извиват стъбла медоносни растения.

В библиотеката вече пристигнаха и рафтове с шестоъгълна форма на пчелни кутийки. Те ще „подслонят“ свитъци с имената на прочетените от децата в Рила книжки.

Припомняме, че през лятото в градчето се проведе благотворителен концерт с участието на вокална група „Рилски звънчета“ и детски ансамбъл за народни танци с ръководители Емилия Начева и Асен Колев. Имаше и индивидуални изпълнения на китара. Мнозина оставиха дарения в касичката и в крайна сметка в подкрепа на каузата на Иван Гопин бяха събрани още 350 лева.

„Голямата ни мечта е да имаме истински пчелен кошер, каквито има вече в доста библиотеки и училища на Запад. Това са стъклени кошери, които са напълно нормален дом за пчелното семейство, но позволяват наблюдение на живота и работата на насекомите, без те да бъдат притеснявани. Ще бъде интересно за децата, а и възрастните да видят такъв кошер. За грижите не се притесняваме, защото в Рила има пчелари с богат опит“, обясниха тогава от читалище „Христо Ботев“.

Дни преди откриването на мечтания от него „Кът на пчелите“ Иван Гопин е отдаден изцяло на училищните трепети и вълнения. От тази година той е ученик в 8-и клас на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград.

Интересното е, че семейството на момчето не се занимава с пчеларство. „Всички вкъщи се стремим по един или друг начин да опазваме природата чиста. Залагаме на разделно събиране на отпадъците, компостиране. Непрекъснато разговаряме за екологичните проблеми. Спасяването на пчелите е един от тях. Винаги се питаме с какво може да помогнем“, сподели майката на Иван – Райна Пашова, която е служител в Природен парк „Рилски манастир“. Тя се надява, че синът й и занапред ще инициира и подкрепя каузи в защита на българската природа.

Камен ЯНЕВ