Започна пленерът „Братска любов” в памет на художника Андрей Севдин в родното му село Самораново

Михаил Севдин ще вари чай на гостите на пленера „Братска любов”.
  • Събитието започва на Еньовден, защото този ден винаги е бил специален за брат ми, заяви организаторът Михаил Севдин

  • Скулптори и художници от цяла България ще гостуват и творят в родната къща на известния дупничанин

  • Монаси от Руенския манастир ще покажат специално изготвени за случая икони

  • На 29 юни ще бъде открит бюст-паметник на Андрей Севдин, дело на скулптора Владо Илиев

Пленерът „Братска любов”, в памет на художника и дългогодишен уредник на галерия „Околийска къща” Андрей Севдин, бе открит вчера в родното му село Самораново. Той трябваше да навърши 59 години на днешната дата. Организатор на събитието е неговият брат Михаил. „Братска любов” ще продължи до събота, като през цялата седмица художници и скулптори от цяла България ще гостуват в родната къща на своя покоен приятел. През това време гостите ще създават творби, които ще покажат в последния ден на събитието.

Андрей Севдин

„Пленерът започва на днешния ден (б.а. – вчерашния), защото е Еньовден. Този ден е бил специален за брат ми винаги. Следващото нещо е, че на 25 юни той щеше да направи 59 години, ако беше жив. Защо решихме да го направим точно за 59-годишнината от рождението му, а не например на 60-годишнината? Защото всички знаем, че той си отиде много рано и в това има някаква символика. Затова реших да не е на кръгло число. На 21 юни е рожденият ден на моята майка Василка, която направи 84 години. Дълги години тя и Андрей ме навиваха да си празнуват заедно рождените дни. Аз обаче никога не бях съгласен, защото аз не помня да са се раждали заедно. Вече не е тайна, че преди месеци дадох поръчка на скулптора Владо Илиев, който извая най-хубавия паметник на Васил Левски в Самораново, да направи бюст-паметник на Андрей. На 29 юни, Петровден, от 13 часа, ще бъде откриването му”, каза пред „Вяра” Михаил Севдин.
На пленера ще присъстват няколко творци от Художествената гимназия, които са учили с него, както и други гости.

Майката на Андрей и Михаил – Василка Севдина

„През тези дни всички те ще живеят у нас и ще започнат да се настаняват в понеделнишкия следобед. Те ще творят няколко дни и отново на 29 юни ще бъде и официалното представяне на творбите, които са сътворили за тези дни тук”, добави братът на покойния Андрей Севдин.
Общественикът показа и билките, които е набрал заедно с майка си Василка Севдина, специално в ранното утро на празника – еньовче, мащерка, жълт кантарион, равнец и липа.
„С майка ми с голямо желание събрахме и подредихме билките. Тя е много доволна от това, което правим в памет на брат ми. С билките ще правя чайове на творците всяка сутрин, за да бъдат здрави и плодотворни. Цялото това събитие се прави първо в памет на Андрей, но после и за здравето на всички присъстващи. Ще ви издам тайната, че ще ни гостуват и братята от светата обител на Руенския манастир, които ще участват с икони. Те не се правят за няколко дни и вече са готови, но ще бъдат представени и показани за първи път тук, в моя двор. Иконите са направени този месец, специално за нашата среща. Отделно от това те ще направят и водосвет за здравето на всички присъстващи”, допълни г-н Севдин.

Набраните билки в ранното утро на Еньовден

Той прочете с много вълнение и подбрани слова от книгата „Стопанката на Господ” на Розмари де Мео, които, по думите му, са предназначени за Еньовден:
„Изправил се човекът на Високото.
  На Високото, още на Светлото.
  Па си проснал душата пред себе си
  и на Бога си занареждал:
 – Искам си, мале, силата!
   Искам да си я върна!
   Снагата да си изправя!
   Да си изправя, мале, и думата!
   Да ми трепне, мале, душата!”