Започна “Трънската Коледа”: 7130 лв. събраха за храна на самотни и възрастни хора

Дядо дари 10 лв., бивши военни купиха 250 кг кашкавал

Благотворителната инициатива “Трънската Коледа” стартира за трета поредна година. Целта на кампанията бе да се съберат средства за хранителни продукти, които да достигнат до самотни възрастни хора в навечерието на Коледа.

Тази година даренията са в размер на 7130 лв., съобщиха организаторите Богинка Матеева и Крум Томов. С парите са закупени продукти от първа необходимост като олио, брашно, захар, ориз, боб, консерви, вафли.

Пакетите са готови и от 19.12. (събота) ще се раздават на нуждаещите се хора в домовете им по предварително изготвени списъци. Община Трън оказва съдействие на инициаторите с помещение за складиране на продуктите и с транспорт.

Организацията на тази местна инициатива бе в социалната мрежа. Фейсбук страницата на Трън и Трънския край наброява над 10 000 души.

Преди 3 години “Трънската Коледа” се организира за 20 души, а сега в списъка са 200, разказа за “Вяра” Крум Томов. По думите му община Трън е много голяма по територия, но с малко жители: “Много населени места, включително и труднодостъпни махали, без пътища, без магазини. Много от хората нямат близки, които да ги посещават. Това ни накара да предприемем една такава инициатива. Във всяка къща се ходи лично, за да се зарадва самотният човек”.

Пограничната община има 51 села. Повечето от тях са откъснати и доста обезлюдени.

“Разбира се, хората приемат по различен начин подаръците. Има радост, сълзи и дълги разговори” – сподели Томов. “За мен най-трогателният жест е на един дядо, който дари 10 лева от пенсията си, за да помогне на хора като него”.

Много доброволци от страната и чужбина се включват в “Трънската Коледа”. Всеки дарява според възможностите. Туристическото дружество в Трън се разписва с 630 лв., а писателят Косьо Николов брои до стотинка 355 лв. от продажбата на книгата си “Трънско, земя на тишината”.

Сред най-оригиналните дарения е и това на бившите военнослужещи от 13-а гранична застава Юнак – Горна Мелна. Те закупуват със свои средства 250 килограма кашкавал от мандра в Златоград. И докато дарението пътува към домовете на самотните старци в Трънско, мъжете с пагони пишат във фейсбук:

“Богинка Матеева, Крум Томов, във ваше лице виждаме олицетворение на истинските трънчани, тези, които много ценим. Защо се включваме в “Трънската Коледа”? Нека ви върнем три десетилетия назад. В село Горна Мелна живееше баба Безценка. Къщата й беше на центъра, нарядите минаваха покрай нея. Та никой не помни да е видяла граничар и да не се е отнесла с него като майка, все нещо за ядене ще ти даде. Не че сме били гладни… Всеки трънчанин е Безценка, т.е. безценен – той си е такъв – добър изначално. Вие двамата сте Безценка!”.