Заради огнищата на птичи грип: Ветеринари следят под лупа фермите в Шишковци, Бобошево и Доброво заради птичия грип, д-р Емил Гъгнев: Има реална опасност заболяването да стигне Кюстендилско

 

 

04-04-90-grip1
Заместник областният управител Силвия Велкова и ветеринарният специалист д-р Емил Гъгнев

Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил затяга мерките заради птичия грип, стана ясно по време на заседание на епизоотичната комисия под председателството на заместник областния управител Силвия Велкова. Ветеринарите от ОДБХ наблюдават под лупа трите птицевъдни обекта на територията на Кюстендилска област.

04-04-90-grip2
Директорът на РДГ инж. Здравчо Тодоров (вторият от дясно наляво), преди него е д-р Динков от РЗИ

Най-много пернати, 70 000 на брой, има във ферма в кюстендилското село Шишковци. Под наблюдение са обекти в Бобошево и село Доброво.

04-04-90-grip3
Директорът на РСПБЗН Светослав Николов (вторият отляво)

„Домашните птици също се подлагат на контрол, не трябва да излизат извън дворовете и да имат контакти с диви птици. Да се забрани ловът и разселването на пернат дивеч в региона, както и достъпът на хора и на любителския риболов във водоемите. Необходимо е също да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии за запознаване с мерките и тяхното прилагане“, предупреди д-р Емил Гъгнев, началник-отдел „Здравеопазване, хуманно отношение към животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните.
Спешни срещи заради инфлуенцата по птиците ще проведат ловно-рибарските организации. Такива вече са направени в Невестино и Дупница, предстои такава и в Кюстендил. Новият ангажимент на общинските кметове е да съставят списъци със собствениците на птици и техния брой с цел по-лесен контрол. Според д-р Гъгнев в област Кюстендил досега не са постъпвали сигнали за заболели диви и домашни птици, но има реална опасност заразата да дойде в Кюстендилско.