Затвориха две отделения в общинската болница в Дупница заради заразени медици

Детското и хирургичното отделение в общинската болница в Дупница преустановиха приема на пациенти заради заразени с Ковид-19 медици. В Детско отделение с коронавирусна инфекция са двама лекари и две медицински сестри, като се очакват резултатите от пробите и на останалите, работещи там.
Отделението няма да работи до 15 ноември. Стана ясно още, че при преустановяването на дейността в отделението не е имало хоспитализирани пациенти. Алтернатива за лечението на децата дава частната болница в града. „МБАЛ „Св. Иван Рилски -2003” ще поеме детското здравеопазване”, каза управителят на здравното заведение д-р Ени Лефтеров.

Междувременно в града започна подписка, като опасенията са, че отделението може да бъде закрито.

„Подчертавам, че отделението не е затворено заради карантина, а дейността му временно е преустановена поради това, че нямало много болни деца и персоналът на отделението ще бъде преразпределен към, забележете, други нуждаещи се отделения.

Всички знаем, че в Детско отделение на общинска болница “Св. Иван Рилски”, намиращо се на последния етаж на бившата Транспортна болница, работят изключителни педиатри с много богат опит и висок професионализъм. Там хиляди деца са получили качествена здравна помощ, когато са били в нужда, спасявани са многократно детски животи. Лекари като д-р Лидия Стоянова, д-р Валя Николова, д-р Маргарита Николова, д-р Диана Кьосева и д-р Радосвета Ангелова са не само професионалисти, но са и изключително отдадени на работата си доктори.

В Детско отделение се лекуват не само децата със здравословни проблеми, които са хоспитализирани там и получават качествена педиатрична помощ. Там от години се консултират и деца от Неотложен кабинет и Спешна медицинска помощ. Това решение лишава децата на община Дупница от възможността да получават тази помощ в срока, валиден за това решение, но и поставя отделението в риск от закриването му в най-близко бъдеще.

Това би било брутално ощетяване правото на нашите деца от възможността да получат качествена здравна помощ. Не бива да го допускаме”, написа във фейсбук групата Виолета Зашева. Тя

призовава дупничани да се обединят зад каузата за спасяване бъдещето на Детско отделение и недопускане евентуалното му закриване.

Юлияна КОЛЧАКОВА