Затворникът в Бобов дол Кр. Иванов иска 25 бона обезщетение заради мухъл и ръжда зад решетките, съдия Алексова го отряза

Милена Алексова

 

Лишен от свобода, излежаващ присъдата си в затвора в Бобов дол, се размина с 25 000 лв., които е поискал от дирекцията по изпълнение на наказанията чрез съда заради лоши условия зад решетките. Административен съд-Кюстендил отхвърли като неоснователен предявения от лишения от свобода Красимир Иванов иск за обезщетение от 25 000 лв. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН), съобщават от правораздавателното ведомство. Искът е за причинени неимуществени вреди (безсилие, безпокойство, безпомощност, малоценност и чувство на пренебрежение), поради поставяне в неблагоприятни битови условия в килията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода – студ, влага, плесен, мухъл, падаща мазилка и ръжда по метален шкаф, става ясно от решението на съдия Милена Алексова.
Преди да бъде преместен в Бобов дол, затворникът има бягство от затвора в София. Той умишлено не е спазвал хигиенно- битовия режим и е увреждал затворническото имущество.
Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране от страните пред ВАС в 14-дневен срок от получаване на съобщенията за изготвянето му.

Ищецът е постъпил в затвора в гр. Бобов дол по изтърпяване на наказанието лишаване от свобода на 09.10.2015 г. след превеждане от затвора в гр. София. Диспансеризиран е към Медицинския център с диагноза „Социопатна личностова структура. Зависимост към кокаин и амфетамини. Асоциално поведение”, установена след хоспитализация в психиатрично отделение на СБАЛЛС – Ловеч през 2009 г. Имал е многократни епизоди на психомоторни възбуди, автоагресивни действия, самонаранявания и проблеми. След постъпването в затвора ежемесечно е консултиран от психиатър.
От писмените и достоверните гласни доказателствени средства по делото е установено, че от постъпването си в затвора на 09.10.2015 г. ищецът е настанен в килия №11. Килията е отговаряла на санитарно-хигиенните условия, била е с нужните размери за спално помещение, имала е санитарен възел с течаща вода, с измазани с мазилка и вар стени, подът е покрит с балатум, имало е достъп до дневна светлина и естествена вентилация посредством ПВЦ дограма от един прозорец. Отоплението се е осъществявало от радиатор. Стаята е с южно изложение, вътрешна, без течове от покрива и тавана. Стените са били без мухъл и влага и без нарушаване целостта на мазилката. Настаняването в килията е при условията на чл.71, ал.2 и чл.120, ал.1 от ЗИНЗС с оглед „специалния” режим за изтърпяване на наказанието от И., предходното му бягство от затвора в гр. София и негативните личностови нагласи, конфликтите с други лишени от свобода и необходимостта от непрекъснато наблюдение от НОС. Настаняването в посочената килия е в изпълнение на законовите изисквания.