четвъртък, април 25, 2024
Home Регион Дупница Затягат Ковид мерките в Кюстендилско (очаквайте подробности)

Затягат Ковид мерките в Кюстендилско (очаквайте подробности)

Въвеждат се по-строги противоепидемични мерки в област Кюстендил. На заседание на Областния кризисен щаб посочиха, че ситуацията в региона се влошава като вече са надминати 500 на 100 000 души заразени и областта попада в тъмночервената зона.
Приетите мерки влизат в сила от тази нощ и са в сила до 10 ноември, каза областният управител инж. Александър Пандурски. В началото на следващия месец ще се направи преглед на изпълнението на мерките и в зависимост от тенденциите в областта може да се върви към тяхното затягане или облекчаване.

Мерките трябва да бъдат съгласувани с държавния здравен инспектор, а след това ще бъде издадена заповед на Регионалната здравна инспекция, която ще бъде публикувана на интернет страницата на дирекцията. Тогава ще стане ясен и пълният списък на допълнителните мерки. Част от тях са :

–  преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, детски центрове и т.н;

–  преустановява се провеждането на събития от частен характер – сватби, кръщенета и др.;

– преустановява се провеждането на конгресни и конферентни мероприятия, семинари и обучения;

– преустановяват се всички масови мероприятия – музикални фестивали, събори, селищни празници;

– преустановява се провеждането на масови спортни събития на закрито, а включените в годишния спортен календар събития ще бъдат без публика;

– преустановяват се посещенията във фитнес зали, спортни зали, клубове, басейни и т.н.; посещението на културните центрове – кина и театри ще бъдат до 30 % от капацитета; затварят се музеите и галериите. Всички управители на търговски обекти не трябва да допускат повече от 1 човек на 8 кв.м.

– На пазари, тържища и базари трябва да се организира еднопосочно движение. – Учениците преминават на обучение в ротационен принцип, съгласно графика на Регионално управление на образованието.

– Отворени остават детските градини и яслите.

– Преустановяват се груповите туристически пътувания, както и посещенията в болници и специализирани социални институции.

error: Хубав ден :)