Зачестяват случаите на изоставени кучета в Гоце Делчев! Наказват стопани без регистрация и платен данък след 31 март

Снимка: Архив

В Гоце Делчев зачестяват случаите собственици да изоставят кучетата си. Това е коснстатация на местната община. От там посочиха още, че стопаните не изпълняват своите задължения при отглеждане на домашни любимци. Според общинската администрация те не ги водят на ветеринар, не ги регистрират, не плащат такса за притежаване на куче. Това провокира кмета Владимир Москов да издаде заповед. Тя има за цел както намаляване броя на безстопанствените кучета, така и установяване на траен контрол върху тяхната популация. Също така от общината се надяват заповедта да доведе до намаляване на рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от кучета, и да се увеличи отговорността при отглеждане на домашни кучета. В заповедта кметът разпорежда на всички собственици на кучета на територията на община Гоце Делчев да ги регистрират в общинската администрация и да заплатят такса за притежаване на куче до 31 март.

След изтичане на срока ще се извършват проверки за регистрация и заплатена такса за притежаване на куче на територията на общината. На нарушителите ще бъдат наложени административни наказания съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на животните и Закона за местните данъци и такси.

Новината предизвика дискусия у гоцеделчевци. Велка Гаврилова попита какво ще стане с бездомните кучета и котки и дали в града има изграден приют. Според нея е нужно европейско решение на проблема. Голяма част от местните се съгласиха с нея. Те изразиха мнение, че биха плащали данък „куче”, ако са сигурни, че парите отиват за поддръжка на приют за кучета, където те да бъдат хранени и гледани, докато не ги осинови някой. Други не останаха доволни. “Няма къде да си разхождам кучето, а данъци искате. Сега домашните любимци са виновни, че общината не може да се справи с бездомните кучета. Нищо против да си регистрирам кучето, но да плащам такса, за какво, като общината не е подсигурила едно благоприятно място за кучето ми”, коментира гоцеделчевка. Включили се в дискусията поискаха глоби и за стопаните, които не чистят след кучетата си, когато ги извеждат на разходка. “Време беше! Солени глоби трябва. Днес искам куче, утре не, и хоп на улицата. Това са живи същества! Това е отговорност!”, заключи Десислава.