Зачестяват случаите на упояване на момичета с наркотици в дискотеки в Испания

Властите в пет автономни региона в Испания разследват случаи на посегателства върху млади жени, които твърдят, че са били упоени с наркотични вещества по време на плажни партита и дискотеки. От жертвите са взети проби, някои от които доказват наличието на наркотик, а други все още се изследват.
От 11 юли до сега са подадени най-малко 40 жалби от млади жени. Те твърдят, че докато са били на дискотека или на парти на плажа са били инжектирани с наркотично вещество. Силите за сигурност и полицията в туристическите региони са активирали висока степен на защита, предупредени са и собствениците на нощни заведения и клубове, които трябва да засилят мерките за сигурност. Проблемът съществува от началото на годината, но сега по време на активния туристически сезон случаите зачестиха.
Само в Каталуния се разследват 17 жалби, подадени за една седмица, като основно те са в Лорет де Мар (Жирона), Бланес и Барселона. В Страната на баските се проучват други 12, следват ги Андалусия, Кантабрия и Валенсия . Всичките са подадени от жени, има само една от мъж. Повечето са непълнолетни и казват, че дори са усетили моментът на пробождането със спринцовката, но заради многото хора около тях не са разбрали кой ги е инжектирал.
По думите им след това са получили “внезапно виене на свят, дезориентация, умора и сънливост”.
Някои от тях са изведени от приятелите си, други са получили помощ от охраната на заведенията, но има и случаи на злоупотреба. Тези, които са откарани в болница, са изследвани и на някои от тях в кръвта са намерени упойващи вещества.
Според лекарите, ако се закъснее с взимането на пробата, след това трудно се доказва наличието на наркотик. С цел да се предотвратят сексуалните посегателства над млади момичета и момчета полицейските части засилиха охраната около плажовете и нощните заведения, а пострадалите се организират в социалните мрежи с призиви да бойкотират нощния живот.