Защо местността Пороя в дупнишкото село Баланово се превърна в нерегламентирано сметище?

Явор Митов (на малката снимка) В местността Пороя могат да се намерят както автомобилни гуми, така и керемиди.
  • Кметът Явор Митов: Отпадъците ги изхвърлят местните хора

  • Тук няма никакво регламентирано сметище, а това в Дупница е затворено

  •  Имаме предписание от РИОСВ-Перник да изчистим боклука до края на месец юли

  •  Отдел „Екология” от община Дупница е запознат с проблема и ще ни бъде осигурена техника за почистването

Поредното село в община Дупница е изправено пред проблема с безразборното хвърляне на отпадъци сред природата. Хората от село Баланово хвърлят боклуците си в местността Пороя, където се е образувало нерегламентирано сметище.
Читателка на „Вяра” нееднократно изпращаше сигнали до редакцията ни, към които беше прикрепила и снимков материал. Репортер на медията ни отиде на мястото, където местните жители изхвърлят отпадъци. В местността може да се видят най-вече строителни и битови отпадъци, автомобилни гуми.

Нерегламентираното сметище в с. Баланово

Защо се е стигнало дотам, че хората съвсем съзнателно замърсяват красивото си село?
Кметът на Баланово Явор Митов бе категоричен, че липсата на регламентирано място за отпадъци в района, както и затвореното голямо сметище в Дупница, принуждават местните да постъпват по този начин.
„Отлично съм запознат с проблема. Госпожата, която ви е подала сигнал, не живее тук, но се е свързала с куп институции и организации, които нееднократно ме търсиха. Имаме предписание от РИОСВ-Перник да изчистим боклука до края на месец юли. Вчера (б.а. – във вторник) тук бяха представители и на РИОКОЗ-Перник, които заплашиха, че ще наложат глоба от 5000 лева на община Дупница, ако боклуците не бъдат изчистени в определения срок.

Кметът Явор Митов

Отдел „Екология” към община Дупница също са запознати и ще ни бъде осигурена необходимата техника. Мисля, че дори ще успеем да се справим по-рано от крайния срок. Отпадъците ги изхвърлят хора от селото. Това са техните строителни материали. Не ги изхвърлят само през нощта, когато няма кой да ги види, правят си го и през деня. Това не е редно. Но къде да сложат този отпадък? Тук няма никакво регламентирано сметище, а това в Дупница е затворено. Единственият вариант е човек да си натовари боклука на един камион и да го кара в София. Като му кажат обаче, че това нещо ще му струва 500 лева, какво да направи? То къщата му не струва толкова…”, каза пред „Вяра” Явор Митов.
От кметството в Баланово вече са поставяли табели, които забраняват изхвърлянето на отпадъци в местността, но без никакъв ефект. По думите му хората са оставяли боклуците си точно до самите указателни надписи.

Строителните отпадъци

„Преди време фирмата, която се грижи за чистотата в общината, докара един четирикубиков контейнер. Когато камион дойде да го вдигне, не успя да го направи, въпреки че беше напълнен само до половината. Предните му колела тръгнаха да се вдигат във въздуха от огромната тежест. Представяте ли си какво щеше да стане, ако хората го бяха напълнили целия с отпадъци? Видя се, че нищо няма да се разреши с подобен голям контейнер и затова беше премахнат. След като почистим нерегламентираното сметище, ще търсим варианти как да решим проблема”, завърши кметът на с. Баланово.


Възрастни хора от селото заявиха, че са доволни от поддържането на чистотата в центъра на селото и улиците. Според тях варелите и контейнерите се изпразват редовно, но проблемът с по-големите отпадъци си остава поне засега.