За днес е насрочено делото срещу повишаването на такса смет в пернишките села

Делото е образувано по жалби на собственици на имоти в селата Драгичево, Рударци, Кладница, Студена и Мещица. 

Жалбите са обединени в едно администартивно дело, а в документацията по делото ще бъдат представени и събраните в населените места  подписки. С решение на местния ОбС такса смет в пернишките села бе увеличена от 2.25 на19.06 промила. 

Сред посочените от общинската управа мотиви за резкия скок са увеличението на размера на отчисленията, които общините внасят по Закона за управление на отпадъците, както и необходимостта от изграждането на втора клетка на регионалното депо. Според кметския екип с почти деветократното увеличение се отстранява една несправедливост като се изравняват сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата и тези, които живеят в областния център. От своя страна жалбоподателите твърдят, че са нарушени правилата по разпоредба за публикуване на покана за обществено обсъждане за определяне размера на таксата и че при приемането на решението на Общинския съвет одобрената план-сметка за 2021г. се различава от предварително обявената. 

Също така според тях е нарушен принципът, съгласно който се определя таксата смет, а именно неизложени конкретни мотиви защо се пристъпва към увеличението й.

Информация:Радио Благоевград