За какво гласуваха политиците

„Тренд”: 25,3% избирателна активност към 16 ч.

 

 

Президентът Румен Радев

“Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции”, каза президентът Румен Радев, след като гласува за 48-о Народно събрание. “Затова аз призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях, защото изборите са право, но и отговорност. Отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си, своите близки”, добави Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова”

Важно е днес много български граждани да излязат и да гласуват, нека да не оправдаем тези мрачни прогнози за ниска избирателна активност. Важно е да се гласува, много важни избори са това, за да има истински стабилен парламент, за да има стабилни мнозинства, които да излъчат стабилно правителство. Много са предизвикателствата, които стоят пред страната – само след броени дни трябва да се приеме бюджет, трябва да се приведат гражданите през тежката социално-икономическа криза, трябва България да има своята категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства”, заяви Йотова, след като гласува.

Бойко Борисов: Хаосът и рекетът върху българите трябва да престане

Този хаос и рекет върху българите трябва да престане. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след като гласува.

Той е убеден, че започнаха да излизат далаверите на управляващите и когато за всичко стане ясно какво са правили и тези малкото останали да гласуват за тях, ще се отвратят. Борисов посочи, че светът е война. “Разбирам много от колегите политици, които бягат, крият се, умишлено не говорят по темата, избягват я, но следващите месеци това ще е основната тема. България трябва да бъде много ясна, категорична и точна в мястото, където се намира – ЕС и НАТО. Именно влизането в еврозоната трябва да е първата и най-ясна задача”.

Партиите трябва да се разберат и да има правителство каза Бойко Борисов и изрази надежда, че президентът Румен Радев е взел необходимите мерки за честността на изборите.

“Продължаваме Промяната”

Изборът днес е много важен. Изборът между връщане обратно в годините на прехода и скъсвайки прехода веднъж завинаги, може да вървим към една просперираща, променена България. Сигурен съм, че българите ще изберат България да продължи напред. Това заяви лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, след като упражни правото си на вот. “Днес ясната коалиция, която ще направим, е коалицията с българския народ”, допълни Петков. “От този избор днес зависи дали ще се върнем към политиката на прехода, която държи хората вече 30 години бедни”, каза съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев, след като упражни правото си на вот.

Корнелия Нинова: Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом

“Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата, за повишаване на доходите, развитие на икономиката, която да гарантира просперитет на България. Гласувах за ред, правила”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ законът трябва да е еднакъв за всички и да има справедливост.

Възраждане”

Коментар дойде и от лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.
“Резултатите ще бъдат доста по-различни, отколкото ни казват, че ще бъдат. Не само за “Възраждане”, но и за други партии. Днес няма значение какво казват социолозите, има значение гласът на хората”, обяви лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов,след като упражни правото си на вот. “Два са пътищата на България – или кардинална промяна и ще има шанс за оцеляване,или Бог да пази България, ако продължава като в последните 30 г. Това означава България да взима решения сама, да поставя националните интереси пред всички, и да не участва в чужди военни конфликти за своя сметка”, коментира още Костадинов.

Има такъв народ”

Гласувах за това да няма лъжи в парламента, гласувах за това да има чест, достойнство и отговорност. Това каза Любомир Каримански от политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН), след като упражни правото си на глас в 35-о Средно езиково училище „Добри Войников“ в София.
Относно очаквания резултат Каримански посочи, че той би бил такъв, какъвто хората отредят. По думите му това няма да намали желанието им да се борят срещу лъжата, двойния стандарт и ниската нравственост в следващия парламент. „Виждам ролята на ИТН в следващия парламент с експертиза, с качество на работата си, с това да можем наистина да премахнем именно двойния стандарт при нарушаването на всякакви норми“, заяви Каримански.

Изправи се България”

“Днешните избори са референдум “За” и “Против” войната. Като жена и майка и бивш омбудсман гласувах за мирна България, това е моята кауза”, това каза лидерът на “Изправи се България” Мая Манолова, след като упражни правото си на вот.

 

Мустафа Карадайъ: Гласувах за възстановяване на стабилността и демокрацията

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува за народни представители в 48-ото Народно събрание в Кърджали. “България се нуждае от сигурност и стабилност, да възстановим стабилността, диалога, който отсъства от повече от десетилетие, да възстановим демокрацията. Не бива в 2022 година българските граждани да ги третираме като престъпници докато действа презумпцията за невинност. Затова трябва да възстановим демокрацията, да я осмислим, както и да върнем диалога и нормалността, за да има стабилно управление и сигурност.”, заяви Карадайъ.

Христо Иванов: На страната ѝ трябва управление

“На страната ѝ трябва управление, но не какво да е, а реформаторско, което може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени и да направи скок в развитието на страната”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Трябва отговорност и последователност. Ясно сме поставили нашите условия и приоритети. С кого ще бъде възможно да формираме управление ще зависи от изпълнението на тези наши приоритети”, допълни Христо Иванов.

“Български възход”

Право на глас упражни и бившият служебен премиер, а сега лидер на партия “Български възход”, Стефан Янев.

“Българските национални интереси имат три стълба – сигурност, справедливост и благоденствие. Това са основните структурни неща, които формират фундамента на обществото. Червените линии са именно националните интереси”, заяви той и посочи, че очаква “максимален” резултат.

“Изправи се България”

“Днешните избори са референдум “За” и “Против” войната. Като жена и майка и бивш омбудсман гласувах за мирна България, това е моята кауза”, това каза лидерът на “Изправи се България” Мая Манолова, след като упражни правото си на вот.

Право на глас имат малко над 6 600 000 българи. Гласуването ще е основно с машини. Общият брой на устройствата е 11 013, като в над 1 100 секции в страната те ще са по две.