За какво да внимаваме при употребяваните ванове?

Колко здрави са напредналите във възрастта ванове? Ето нашите оценки за най-разпространените фамилни возила.

Нищо не може да замени обема, освен още по-голям обем… Съдейки по растящия пазар на вановете преди години, човек можеше да остане с впечатлението, че това валидно за работния обем на двигател американско правило е в сила и зa вътрешния обем на каросерията.

Просторът в купето несъмнено е главният аргумент на покупката на еднообемни автомобили, добили популярност под названието „ванове“. Трябва да се от бележи, че междувременно убедени клиенти на таз и автомобилна порода са не само младите семейства с много деца, а и широк кръг както несемейни, така и по-възрастни хора. Едни ги харесват, защото ценят възможността да седят високо над останалите в движението, а други се изкушават от товарното пространство, което може да поеме почти всичко – от дъската за сърф до планинския велосипед.

Изглежда, клиентите са съгласни да се примирят и с недостатъците на вановете – продължаващата линията на челното стъкло предница е изключително непрегледна и неудобна при паркиране, разходът е много над средния за обикновените автомобили с подобии двигатели, а динамичните качества са по-лоши.

При техническите прегледи вановете се провалят много по-често от седаните

Да не говорим за разходите, произтичащи от експлоатацията – статистиката на откритите при техническите прегледи неизправности ясно сочи, че едно обемните автомобили по правило получават повече забележки, отколкото по-малките и по-евтини седани или комбита.

Причината за този „феномен“ е проста – при значително по-тежките ванове общите за всички версии на даден модел технически компоненти работят много по-близо до границата на издръжливостта си. Разбира се, това се отнася в особена степен за елементите на окачването, а драстичен пример в това отношение е VW Sharan (най-продаваният ван в Германия), при който на първия технически преглед след тригодишна експлоатация е регистриран 24 пъти по-висок от средния процент на разбити кормилни щанги…

В много случаи нещата изглеждат също толкова мрачно и по отношение на надеждността. Например през 2003 г. всеки десети Chrysler Voyager (произв. 1998 г.), всяка десета Kia Carnival (прозв. 2000 г.) и всеки единайсти Mercedes V-класа (произв . 1998 г. ) пoне веднъж е оставял собственика си на пътя и е трябвало да ползва автомобилите на пътната помощ.

Разбира се, има и надеждни ванове. Както вероятно се досещате, те най-често са произведени в Япония, само че не от Mitsubishi, чийто Space Wagon (произв. 1998 г.) по този показател е по-слаб от своя предшественик. Надеждни ванове могат да се открият по-скоро сред произведените от Nissan – Almera Tino например се представя много добре не само в сравнение с останалите ванове, но е и един от най-надеждните автомобили изобщо. За съжаление този модел повдига и въпроса какви би трябвало да бъдат отличителните характеристики на един истински ван… Всъщност в Tino на човек му е по-скоро тясно, отколкото просторно, а бестселър от калибъра на Renault Scenic предлага място само за петима. От друга страна, Fiat Multipla побира шестима пътници, а съвсем малко по-дългият Opel Zafira гарантира (серийно) превоза на седмина. Ситуацията във VW е точно обратната – седалките се продават една по една и далеч не всеки употребяван Sharan или Т4 разполага с пълен комплект. Е, все пак винаги можете да се успокоите с мисълта, че липсващите пътнически места увеличават мястото за багаж…

Chrysler Voyager (от 1996)

Голям автомобил, големи слабости

Успешно продаваният американец глези пътниците си с много място, но списъкът с дефектите е дълъг почти колкото самия автомобил. Към най-скъпите повреди можем да причислим спуканите цилиндрови глави при дизеловите двигатели и авариите на автоматичните предавателни кутии, с каквито задължително са снабдени шестцилиндовите версии. Но дори и по-малките неприятности от рода на изхлузени маркуч и за въздух или често развалящата се горивна помпа при бензиновите двигатели също изискват известна жертвоготовност от собствениците на Voyager. В много случаи тя е поставена на жестоко изпитание още при първия технически преглед – само около половината ванове Voyager успяват да минат без проблеми на главния технически преглед на TUV, който се провежда след тригодишна експлоатация. Въпреки всичко това oбaчe,Voyager се радва на добро търсене.

Нашата препоръка: 

Дизелът не подхожда на Voyager. Най-добрият избор са моторите V6, отличаващи се с мека равномерна работа.

Fiat Multipla

Струва си, ако е с газова уредба

Шестместният Fiat Multipla изкушава не само със своята екстравагантност. От началото на 2000 г. във версиите Bipower и Blupower той се предлага и с уредба за работа с природен газ, което значително предимство в днешните трудни времена. Още повече, че дизелът показва многобройни дефекти, като скъсани ангренажни ремъци, течове на масло или повреди в електронния мениджмънт на двигателя. Не чак толкова дълъг е списъкът при единствения бензинов нов вариант (1,6 литра, 103 к.с.) – неприятности могат да ви създадат единствено скъсаните тръби на ауспуховата уредба и вече споменатите ангренажни ремъци. Необичайно широката за ван следа осигурява почти спортно поведение на пътя, но комфортът на окачването предизвиква по-малко възторг.

Нашата препоръка: 

Няма защо да се страхувате от природния газ, но най-добра еластичност и тук предлага дизелът.

Kia Carnival (Серия I и II)

Максиван на миницена (но с мегапроблеми)

Никой друг от десетте модела не предлага повече място на по-ниска цена – в Kia Carnival могат да пътешестват седем души с 357 л багаж. Съмнително е обаче дали ще стигнат до целта си, защото според статистиката на пътната помощ на ADAC, Carnival е най-ненадеждният сред автомобилите, произведени през 2000 г. Наследникът му,който започна да се продава в Европа една година по-късно, се представя малко по-добре,но и при него се случва двигателят да излезе от строя поради скъсване на ангренажния ремък или пробив в гарнитурата на цилиндровата глава. Към тези проблеми се прибавят и повреди при инжекционните помпи и турбокомпресорите. Бензиновите V6 са смята ни за пo-cтaбилни, но са и по-лаком и, а освен това характерни за тях са неизправностите при превключване на предавките и работата на съединителя. Произведените преди 2000 г. модели и маха твърде слаби спирачки.

Нашата препоръка: 

Въпреки примамливата цена не ви съветваме да купувате Carnival, защото се поврежда твърде често.

Mercedes V-класа

Колкото по-нов, толкова по-добре

Базираната на лекотоварния модел Vito V-класа е един от най-неуспешните модели на Mercedes, оказал доста негативно влияние върху добрия имидж на марката – масови повреди на двигателите на 230 TD (до 1999 г.), дефектни предавателни кутии, ръжда навсякъде… От 1999 г. положението донякъде се подобри, но и представените тогава двигатели CDI понякога не работят както трябва. По-рядко боледуват двата бензинови мотора, но в практиката единият (с обем 2,3 л) изглежда слабоват, а другият (2,8 литровият V6 от VW) е доста чест посетител на бензиностанциите. Заради стигналите до първите страници на вестниците отрицателни отзиви от подобен характер, хората често забравят, че V-класата всъщност е един чудесен ван, предлагащ много място, големи възможности за вътрешни трансформации благодарение на индивидуално демонтиращите се седалки и серийното въздушно окачване на задния мост. За съжаление от време на време и пневматичната система се поврежда…

Нашата препоръка: 

Колкото се може по-нов и най-важното с двигател CDI – другите версии е почти невъзможно да бъдат продадени по-късно.

 

Mitsubishi Space Wagon (от 1998)

Голям автомобил, малко място

Предишните Space Wagon бяха легендарни със своята надеждност, но техният наследник, появил се в края на 1998 г.,за съжаление изневерява на традицията. Непроменена е останала странната поза на пътуващите отзад – със свити крака. Освен това багажникът почти липсва, ако са заети и седемте места ,а ако планирате месечното зареждане от супермаркета, ще трябва да оставите най-задните седалки вкъщи. Двигателят с директно впръскване на бензин GDI е интересен от техническа гледна точка, но разходва точно толкова гориво, колкото и по-слабият конвенционален двулитров мотор. Общи и за двата са склонността към смущения в електронния мениджмънт, влагата в капачката на разпределителя и бързо износващият се съединител.

Нашата препоръка:

GDI не е осезаемо по-икономичен, с което прави по-евтиния двулитров вариант по-добър избор.

Nissan Almera Tino

Единственият недостатък е малкото място

Nissan Almera Tino е много надежден, но страда от голям проблем – прекалено малък е. Особено отзад, където не можете да се почувствате съвсем уютно на никоя от трите самостоятелни седалки. По-добре е да оставите едната вкъщи и да преместите другите две към средата, с което ще си осигурите място поне за раменете. Вътрешният дизайн е доста екстравагантен за японски автомобил, а при двулитровия бензинов вариант се използва безстепенна трансмисия CVT. Повече симпатии предизвикват мощните 2,2-литрови дизели с мощност от 112 до 136 к.с., но пък именно при тях се случват едни от малкото аварии при Tino, предизвикани от зле уплътнени или лошо работещи уредби за впръскване на гориво. За бензиновите двигатели в статистиките не се споменава почти нищо лошо освен много редките дефекти при запалителните уредби.

Нашата препоръка:

Tino предлага по-малко място от Nissan Almera комби. Положително качество е оригиналният дизайн.

Opel Zafira

Закъснелият шампион

Моделът се появи късно, но веднага оглави класациите по продажби в Германия – не на последно място заради гениалната система Flex 7 при последния ред седалки, които при
необходимост изникват от пода на багажника. Вярно е, че последните са подходящи по-скоро за деца, но за сметка на това останалите места са доста удобни и просторни. Качеството на изпълнение също е на добро равнище. Zafira не създаде никакви неприятности по времена теста на 100 000 км на AUTO BILD освен обичайните за модерните автомобили шегички на електрониката. Най-сериозният дефект 6е появилата се още в началото на пробега пукнатина в изспускателната уредба. Смята се, че бензиновите двигатели не създават проблем и за разлика от дизелите (особено двулитровите от първите години на производство), които са известни със случаите на основен ремонт заради cкъcaни ангренажни ремъци и с повредите при турбокомпресорите.

Нашата препоръка:

Има различни специални модели с богато оборудване, които се предлагат сравнително евтино.

Renault Scenic

Пионер с крехко здраве

Някога всички бяха убедени, че смисълът на съществуването на един ван е да превозва повече от петима пътници. Така беше до началото на 1997 г., когато се появи Scenic (тогава все още носещ името Megane Scenic) със своята концепция за гъвкаво използване на вътрешното пространство. Трите единични кресла отзад можеха да се преместват по всякакъв начин, а дори и капакът, покриващ багажното пространство се закрепваше в няколко положения. Жалко само, че качеството на изпълнение бе по-слабо от стремежа към нововъведения – често се случва от Scenic да тече масло, трансмисията му да вие, а при иначе заслужаващите нашата препоръка дизелови мотори понякога се късът aнгренажни ремъци и се повреждат стартери. Всички модификации страдат от неизправности в електрониката на двигателите и имобилайзерите, от неуплътнени маркучи за гориво, от пукнатини или корозия по изпускателните уредби. Към това се прибавя и неприятното пищене на клиновидните ремъци.

Нашата препоръка: 

Scenic е доста тежък, затова трябва да се подбере версия с по-мощен двигател

VW Sharan

По следите на изгубеното качество

До 1995 г. качеството на VW бе извън всякакво съмнение. Именно тогава обаче се пръкнаха Sharan и неговите братя-близнаци Ford Galaxy и Seat Alhambra, след което започнаха да валят оплаквания от лошо закрепени вътрешни облицовки, тропащи предни мостове и скъсани ауспухови тръби и постоянно заяждащи ключалки на вратите. Дизеловите двигатели в много тежкия Sharan правят впечатление повече с шума, отколкото с мощността си, а и често имат проблем и с ангренажния ремък. Подобни симптоми има и при бензиновите мотори, при които са използвани същите склонни към дефектиране елементи за закрепване към каросерията. Често излиза от строя и електрониката, като от аварии не е пощадена дори елементарната, но особено важна електрическа верига за зареждане на акумулатора. Разбира се, всичко това може да зарадва само службите за оказване на пътна помощ.

Нашата препоръка: 

Никакъв Sharan! Препоръчваме Ford Galaxy. Вариантът с 2,3-литров бензинов мотор има репутация на много здрав.

 

 

 

Източник: autobild.bg