За първи път в България! Дупница ще приеме футболния камп на сръбския гранд „Цървена звезда”

Милан Павлович
  • Свързан съм с града и ще направим това голямо събитие тук напук на големите градове в България, каза бившият футболист Милан Павлович

  • На стадион „Бончук” ще дойдат легендите Никола Йедич и Ненад Младенович, които сега работят в школата на известния в цяла Европа отбор от Белград

  • Преди кампа в Дупница ще се проведе второто издание на Dupnica Cup

  • Искам да покажем града като една атрактивна дестинация за сърби, македонци и хора от цялата страна

Дупница ще бъде първият град в България, който ще приеме футболен камп за деца и треньори от световен мащаб. Бившият футболист на „Марек” Милан Павлович ще доведе в града представители на сръбския гранд „Цървена звезда”. Очаква се на стадион „Бончук” да дойдат известните на всички футболни фенове бивши футболисти Никола Йедич и Ненад Младенович, които сега са съответно координатор и директор в школата на известния по цял свят сръбски отбор.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев (най-вдясно) се срещна с Милан Павлович (в средата) и неговия партньор Николай Бабуров миналата седмица.

Историческото събитие ще се проведе за около седмица на митичния „Бончук” и изкуственото игрище до него.
„Кампът ще се състои в първите дни на септември, преди децата да са започнали училище. Децата ще бъдат тренирани от едни от най-добрите треньори на Балканите и в цяла Европа изобщо. Треньорите пък ще имат семинари и ще видят практиките и методиките на тези доказани специалисти. „Цървена звезда” прави това редовно в Русия, в Китай, както и във всички африкански страни, но никога досега такъв камп не се е състоял в България. Работя по въпроса и дори имам конкретно предложение по имейла от Сърбия. Това е нещо много сериозно. Никола Йедич е координатор за всички възрасти и е човек с много богат опит. Той е преподавал на треньори в Италия, Испания и Германия. Откакто той дойде в „Цървена звезда”, отборът става шампион във всички възрасти и децата се подготвят по възможно най-добрия начин. Йедич беше директор в руския „Краснодар” близо 5 години и има страхотен стаж зад гърба си. Ненад Младенович, който е играл в испанския „Сарагоса” и шотландския гранд „Рейнджърс” и има 63 мача за националния отбор на Югославия, също ще дойде.

През есента Dupnica Cup събра деца от България, Сърбия и Македония.

В момента той е директор на школата на „Звезда”. Децата и треньорите в Дупница ще могат да почерпят от този невероятен опит и това ще бъде историческо за България. Ще ви призная, че съм имал много хубави предложения от София, Пловдив и други големи градове, за да проведем този камп там. Но аз искам да го направим в Дупница напук на всичките големи градове в страната (смее се). Най-лесно е да отида в столицата, където има 150 футболни академии и цялата организация ще ми бъде изключително лесна. Аз обаче съм свикнал да има по-голямо предизвикателство. А и съм свързан с Дупница, чувствам се почти като дупничанин. Градът ми харесва и искам да му помогна с това, от което разбирам. Съпругата ми е от града, моето дете расте, учи и се развива тук. Тук има фенове на футбола и те го заслужават”, заяви специално за „Вяра” Милан Павлович.
Той е сигурен, че към кампа на стадион „Бончук” ще има огромен интерес както от страна на децата от цяла България, така и от треньорите в почти всички футболни школи в страната.
„Очаквам телефонът ми да прегрее от желаещи да се запишат. Казвам това първо пред вашата медия и след като новината се разпространи, Дупница ще бъде най-желаната дестинация за футболните хора в страната. Кампът ще бъде за деца от 7 до 14 години и техните треньори. Колегите от „Цървена звезда” ще покажат как процедират с техните таланти. Те правят пълна картина на тялото и състоянието на всяко едно дете. С помощта на специализирана техника измерват различни показатели и подготвят индивидуален план за всяко едно момче, което много помага за бъдещото му развитие”, каза още сърбинът.


Малко преди кампа той ще организира за втори пореден път турнира Dupnica Cup. Първото издание на надпреварата беше през есента на 2018 година. Тогава 17 клуба доведоха в града общо 32 отбора от България, Сърбия и Македония. Dupnica Cup събра малчугани, пленени от магията на най-популярния спорт, които премериха сили на изкуственото игрище до стадион „Бончук“, както и на терените в жк „Бистрица“.
„Отборите, децата и родителите, които бяха в Дупница през есента, останаха много доволни и започнаха да ни търсят. Имаме много обаждания както от България, така и от Сърбия и Македония. Хората искат отново да дойдат в града, защото им е харесало тук. Обсъдих идеята с моите партньори и решихме да направим турнира от 25 до 31 август. Естествено, преди това разговаряхме с местните хотели, за да видим дали ще може децата да бъдат настанени и дали ще могат да поемат такава бройка. Имахме среща и с кмета на Дупница инж. Методи Чимев, който изяви желание да ни помогне с всичко, каквото е по силите му. Държим организацията ни да е професионална и всеки път да е още по-добра от предната година. Готов съм да поканим и по-известни отбори. Мисля, че няма да има никакъв проблем споменатият сръбски гранд „Цървена звезда” да дойдат с един или два набора. ФК „Филип Филипович”, „Вукови Алексинац” и „Национал” са трите отбора от сръбския град Ниш, които ще дойдат. Очаквам още „Суперстар” (Пловдив), „Академия Карев” (Скопие), „Атаканте” (Белград) и „Колония” (Смедеревска паланка) по всяка вероятност ще дойдат. Също така интерес към турнира проявяват и доста отбори от София. Мисля, че този път ще дойдат отбори и от по-далечните краища на България”, допълни бившият защитник.
Той възнамерява надпреварата да протече в два етапа. От 25 до 28 август да се проведе турнирът при родените през 2008 и 2009 година. От 28-и до 31-ви пък сили ще премерят по-малките футболисти – набор 2010 и 2011. По думите му в Дупница ще дойдат около 50 отбора или между 800 и 1000 деца.
„Знаете, че почти всички деца са придружавани от своите родители. Представете си каква реклама за града ще бъде това. 1000 деца с техните треньори и родители ще прекарат дни наред тук. През есента семейства от България, Сърбия и Македония обикаляха Дупница и околностите, харчеха парите си в заведенията и магазините тук. Идеята ми е този път да назначим специални екскурзоводи, които да ги разведат из забележителностите. Тук може да се види красивият Парк „Рила”, Историческият музей, галериите „Джамията” и „Околийска къща”, Градската градина. Съвсем наблизо е и Сапарева баня с минералните си басейни. Рилският манастир също не е далеч. Искаме да обърнем внимание на всичко това, а не само да дойдат тук, да изиграят няколко мача и да си тръгнат. Хората трябва да се запознаят с красотата на Дупница и околностите. Идеята ми е освен от качествения футбол за децата си, хората да останат доволни и от своята екскурзия до града. Родителите ще се приберат доволни и може да решат да заведат някое приятелско семейство на разходка до тук след време. Ще покажем хубавия град като една атрактивна дестинация. Кметът Методи Чимев е човек, който обича футбола и спорта изобщо и съм сигурен, че ще ни помогне. Сега съм се заел да правя снимки от Дупница, които да качвам в нашата фейсбук страница и хората да бъдат привлечени от това. Дори сега ще се опитам да намеря време да снимам част от Майските празници на културата и Международния фестивал „Мир на Балканите”. Хората ще видят, че освен футбол, тук ще намерят и още много културни събития и интересни исторически находки”, завърши Милан Павлович.