За първи път от 150 г. насам! Осветиха нов храм в Самоков

  • Параклисът „Св. вмчк Пантелеймон” се намира в двора на болницата, около него засадиха 7 секвои

 

След 150 години в град Самоков бе осветен новоизграден храм.

Храмът се намира в двора на МБАЛ-Самоков и носи името на св. вмчк Пантелеймон – изцелител и покровител на лекарите

В деня, в който светата Православна църква чества паметта на великомъченик Пантелеймон, бе извършено освещаване на храм от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх. Бе отслужена и първата тържествена света литургия.

На освещаването присъстваха областният управител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, общински съветници, местни общественици, бизнесмени, лекари, медицински специалисти, дарители, спомоществователи и множество граждани на община Самоков.

В края на службата владиката поздрави духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи за новата духовна придобивка от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Обръщение към гражданите направи и кметът на община Самоков Владимир Георгиев, както и църковното настоятелство.

Храмът „Свети вмчк Панталеймон” се гради седем години и по този повод около него бяха засадени седем секвои. Седем е едно от най-удивителните числа. То е свещено число, число от духовен порядък. Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството. Седем години не е бил предварително поставеният срок, но факт е, че след седем години от поставяне на „капсулата на времето” в основите се въздигна и молитвеният дом. Така е било предопределено.

Идеята за изграждане на нов храм се заражда още през 2008 година. От управата на болницата първоначално са искали да построят параклис, където християните, намиращи се на лечение в болничното заведение, да могат да молят за Божията помощ и закрила. Постепенно се оформило желанието църквата да бъде с по-големи размери, за да могат в нея да намират духовна утеха и самоковци от близкия квартал.

Управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка сформира църковно настоятелство, открива се дарителска сметка за набиране на средства за изграждането на храма, а с архитектурния план се заема арх. Райна Куманова. С решение на Общинския съвет 150 кв. м земя от парка на болницата се даряват на Софийска света митрополия за изграждането на храма. Решено е със съгласието на гражданството бъдещият нов храм да носи името на великия целител и великомъченик Пантелеймон, чийто църковен празник се чества на 27 юли, а частица от мощите на светеца се намират в Девическия манастир в града.

Съграждането на храма започна с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Съгласно традицията до камъка постави стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите.

През годините строежът върви трудно поради недостиг на финансови средства. Разчита се изцяло на дарения, като много хора заделят лични средства и превеждат по сметки или пускат в поставените дарителски кутии. Един от основните дарители на средства за храма е инж. Симеон Пешов.