За смяна на Нинова ще настояват делегати на конгреса на БСП – област Кюстендил

Д-р Иван Ибришимов: Песимист за оцеляването на БСП в случай, че настоящият лидер остане начело

 

“Тръгвам за конгреса с нагласата за промяна в партията и смяна на настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова”. Това заяви ексдепутатът от БСП и член на Националния съвет д-р Иван Ибришимов от Дупница. По негова преценка болшинството от общо 22-мата делегати в област Кюстендил ще присъстват на  конгреса на Столетницата със същата заявка. “За пореден път тръгвам с надеждата за промяна, въпреки че много от членовете и симпатизантите на БСП вече са отчаяни. След толкова поредни загуби и неразбиране от страна на ръководството, че е наложителен друг курс, все пак са оптимист, защото БСП е стара партия със стабилни структури по места. Смятам, че при една промяна в ръководния състав, организацията  ще си възвърне достойното място в политическия живот на страната.”

Ибришимов вярва, че най-висшият ръководен орган на Столетницата ще вземе адекватни решения. Той засегна темата с промяната на списъците с делегати по райони, които ще присъстват на Националния конгрес на БСП. “До вчера ни беше известно, че има подмяна на 50-60 души, които са неудобни на ръководството и са сменени по различни причини, което е противоуставно. Надявам се на самия конгрес този въпрос да бъде изчистен и всички с право на глас да бъдат допуснати”, коментира Ибришимов. “Основното, за което ще настоявам е смяна на лидера на партията. В ръководството има хора с много опит, които също осъзнават тази нужда, но не го изричат на глас. А мотиви за смяната на Нинова има много. Като се започне от това, че превърна организацията в партия от лидерски тип, през отварянето на много фронтове за раздор, вкл. вътрешнопартийни, както и това, че този тип ръководене на партията сее разединение. Но основното е, че резултатите на изборите през последните 2 год. вървят стремглаво надолу. БСП от партия с претенции да бъде първа политическа сила, вече е на 5-то място. И тенденцията върви само надолу. Това е очевадно. Много хора, които намираха в БСП алтернатива на управлението на ГЕРБ, сега не я намират. Търсят други партии и коалиции, на които да гласуват доверие”, смята ексдепутатът.

Ибришимов остро разкритикува коалиционната политика на БСП и включването й в управлението на страната с Продължаваме на промяната и Демократична България. “Това очевидно беше недалновиден ход за управление и моята оценка е крайно негативна”. Ексдепутатът е песимист за оцеляването на партията в случай, че Нинова остане начело на БСП.

Припомняме, че екскметът на Благоевград и член на Националния съвет Костадин Паскалев заедно с Кирил Добрев от БСП алармираха, че над 70 делегати са отстранени за предстоящия Национален конгрес на БСП.

Костадин Паскалев посочи, че са направени “поредица от безобразия”. По думите му те са отстранени против устава. Той предположи, че това е направено, защото те са отправяли критика към ръководството на левицата.