За 10-и път Шишковци разстила 140-метрова “Балканска черга”

Международният фестивал “Балканска черга” ще се състои тази година в кюстендилското с. Шишковци на 16-и, 17-и и 18 септември, съобщиха организаторите. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите събира гости и участници от три съседни държави – Северна Македония, Сърбия и България и през тази година ще се състои за 10-и юбилеен път.


По случай 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, ще разпънем 140 метрова черга, с която ще приветстваме гостите на фестивала, посочиха още организаторите от кметството и сдружение “Роден край”. Те допълниха, че по традиция и тази година “Балканска черга” ще бъде изпъстрена с разнообразна фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи.


В дните на фестивала са включени и изложения на зелници, баници и погачи, ще има и конкурс. Ще бъдат направени и демонстрации за приготвянето на различни печива и качамак. В програмата са включени и спортни състезания.
“Очакваме стотици участници във фолклорната програма”, разказа за БТА главният организатор Борислав Крумов. Той посочи още, че фестивалът “Балканска черга” е колоритно събитие, на което всеки може да чуе, да види и да опита. “Предлагаме различни вкусове, традиционни ястия, напитки. Всеки може да участва и в различните състезания”, разказа още Крумов.