Здравеопазването в Югозапада колабира! Изчерпан е капацитетът на двете болници в Дупница, свикват Общинския кризисен щаб!

  • Председателят на местния парламент Костадин Костадинов: Нещата в системата излизат извън контрол

  • В Благоевградско някои лечебни заведения вече са на ръба. В Разлог, Сандански и Гоце Делчев работят извън човешкия предел

Напълно изчерпан е капацитетът за настаняване на ковид болни в двете лечебни заведения в Дупница. Всички 40 легла, с които разполага частната болница „Св. Иван Рилски 2003”, са заети. Същото е положението и в ковид отделенията на общинската болница „Св. Иван Рилски”, където в момента се лекуват 43-ма души.
С кризисната ситуация са запознати кметът на Дупница инж. Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
„Натискът върху здравната система е огромен. Само в събота през частната болница са преминали над 100 души за преглед. Всички 40 легла са заети, а за настаняване чакат още 10 човека, които също имат нужда от болнично лечение. Правим всичко по силите си. Целият медицински персонал е мобилизиран и работи под изключителен натиск”, сподели управителят на болницата д-р Ени Лефтеров.
„Нещата в системата на здравеопазването, свързани с Ковид-19, излизат извън контрол. И така е не само тук, а в цялата страна. В понеделник ще проведем заседание на Общинския кризисен щаб, за да набележим конкретни мерки. Капацитетът и на двете болнични заведения е изчерпан и трябва да се търсят решения”, коментира председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
Прокуристът на общинското здравно заведение в Дупница Мария Иванова-Жайгарова също бе на мнение, че ситуацията става все по-сложна:
„Болните с ковид са доста и това наложи да разкрием още легла в ковид отделенията. Така ще можем да поемем още пациенти, които се налага да бъдат хоспитализирани. Към неделя следобед имаме 43-ма души с коронавирус в нашата болница. Днес имаме още няколко легла, но ситуацията става все по-трудна”, коментира в неделния ден М. Жайгарова.
В петък бе отчетен пореден пик на новозаразените в Дупница, като за едно денонощие броят на регистрираните бе 46 души, а 74-ма бяха хоспитализирани. Събота и неделя през Триажния кабинет са преминали 97 души, като при 36 от тях резултатът е положителен. Има тествани и малки деца и ученици, които са със симптоми на коронавирус и са потърсили лекарска помощ.
Здравната система буквално издъхва през почивните дни, тъй като пациентите, които имат нужда от преглед, трудно намират връзка с личните си лекари. Те са принудени да обиколят няколко медицински звена, търсейки помощ. Базирайки се на положителните резултати от бърз антигенен тест, Спешна помощ предимно транспортира болните към едно от двете лечебни заведения, където в момента пък капацитетът е изчерпан напълно.
„Има доста болни с коронавирус в региона. Донякъде се справяме със ситуацията и правим всичко, каквото можем. Болниците също се опитват да бъдат гъвкави. Изписват пациенти малко по-рано, ако са по-добре, за да може веднага да се освободи място за по-тежък случай. Ситуацията наистина си е напрегната. Като получим сигнал, ние реагираме и веднага отиваме. На място вече преценяваме дали даденият пациент е за болница. След това започваме активно по телефоните да търсим места, където да откараме болния. Опитваме да се справяме, но не е никак лесно”, каза пред „Вяра” директорът на Спешна помощ в Дупница д-р Бойко Полянов. Ковид зоната, която от началото на своята дейност обслужва стотици пациенти от община Дупница и шестте общини на бившата Дупнишка околия, няма дейност през почивните дни. В Триажния кабинет не се извършват прегледи на болни и не се прави преценка за евентуално домашно или болнично лечение на заразените, както и не се предписват медикаменти. Така уикендите се превръщат в истински ад за болните с коронавирусна инфекция. Въпреки че за разлика от други общини Дупница разполага с две болнични заведения, капацитетът се оказва недостатъчен, а натискът и напрежението върху лекарския и медицински персонал е огромен.
В Благоевградско някои лечебни заведения вече са на ръба. Четвъртата вълна настъпва все по-интензивно във всички лечебни заведения в областта.
МБАЛ-Благоевград регистрира тревожен ръст в приема на болни с усложнения от коронавирус. Отделението по реанимация е запълнено. Медиците алармират, че заболяването протича много тежко, а заразата се разпространява в пъти по-бързо. Наличните лекари, сестри, акушерки и лаборанти са под критичния минимум. Директори на болници настояват незабавно да се приеме програма за задържането на медиците в България.

Д-р Огнян Митев

Седем са вече отделенията в областната болница, които приемат само болни от Covid-19. Има възможност за преобразуване на още едно. Плановият прием и операциите са сведени до минимум. Каква е вероятността да се повтори картината от предишната вълна, когато цялата болница работеше като ковидна? Според д-р Огнян Митев ситуацията все още не се доближава до последния пик на епидемията, но се забелязва увеличение на хоспитализираните пациенти.
„В реанимацията имаме 12 легла и вече 10 са заети от пациенти с Covid-19”. Повече от година директорът на областната болница в Благоевград е в денонощен режим на работа – като управител и като лекар в гинекологичното и родилно отделение. Така са и повечето му колеги. Наличният екип е на критичния минимум, повече от 50 процента и в пенсионна възраст. Натоварването е нечовешко, сподели той пред БНР.
Доста тревожна изглежда и ситуацията в болницата в Разлог. Там няма места за COVID болни. Подобна е ситуацията в лечебното заведение в Сандански. В Гоце Делчев също са на предела на силите си. В главната болница в областта – тази в Благоевград, почти всички отделения вече са превърнати в такива за лечение на пациенти с коронавирус. Медицинските работници работят на ръба на силите си, защото са по-малко, отколкото трябва да бъдат.

Екип „Вяра”