Зелена светлина на важни проекти даде Общинският съвет в Благоевград

Важни за Благоевград решения гласуваха днес общинските съветници, по време на своето извънредно заседание. 10 точки бяха заложени в дневния ред. Заседанието мина в подчертано делова атмосфера и без сериозни сблъсъци.
По време на днешните гласувания бе решено да се даде ход на проектантската дейност по изграждането на втори катедрален православен храм в Благоевград. Съветниците дадоха съгласие и по предложението на общинска администрация за теглене на дългосрочен кредит от 100 хил. лв. за дофинансиране на проекта по реновиране сградата, в която се помещават читалище „Никола Вапцаров“ и Камерна опера.
Може би най-важният акцент в днешните дебати бе представянето на Стратегията за дългосрочно икономическо развитие на региона, изготвена от екипа на проф. Димитър Тадаръков. Както Вяра писа, взе се решение, което дава „зелена светлина“ на дългосрочната Концепция за икономическо развитие.
Това е предпоставка за добра социално-икономическа програма и на следващите представители на местната власт, посочи градоначалникът Румен Томов. Според общинския съветник Радослав Тасков, подобен документ е по-скоро с пожелателен характер. Оттук нататък предстои изготвяне на изключително много нормативни документи и актове.
Същинската работа тепърва започва. На сесията присъства един от бившите кметове на Благоевград, отпреди 10 ноември, инж. Захари Донев. Той очерта предимствата на подобен род инициативи, които са част и от европейската политика на България.