“Зелените коридори” остават, стартира пета фаза на ваксиницията

Получихме всички видове ваксини, вече има ваксини по всички канали. Очакваме приятни изненади по отношение на кратката характеристика на продуктите. След 20 май за “Пфайзер” ще се даде възможност ваксината да се съхранява 4 седмици, не както досега 7 дни. Това съобщи доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния ваксинационен щаб.

Според него са напреднали много нещата ваксините на “Пфайзер” и на “Модерна” да се прилагат и върху деца.

“Много са напреднали нещата ваксината на “Пфайзер”, а по-късно и на “Модерна” да започнат да се прилагат на деца над 12 години, като в момента текат клинични изпитания за деца над 6 години”, подчерта доц. Ангел Кунчев.

Той предположи, че в следващите 2 – 3 месеца и за двете ваксини това ще стане факт.

“Можем да стартираме вече и пета фаза през един от трите действащи канала. Ще правим ваксиниране в затвори, в бежански центрове. Има нужда от информационна кампания. Ваксините ще бъдат повече от желаещите да се имунизират в цяла Европа”, допълни доц. Ангел Кунчев.

По думите му “зелените коридори” ще работят ежедневно, при наличие на необходимите количества и няма да спират работа.

Според доц. Ангел Кунчев в Сливен и Ямбол интересът за имунизиране е доста нисък.

Той отбеляза, че не може да бъде предвидено какво ще се случи наесен.

“Притеснява ме какъв ще е резултатът от Великденските празници, тъй като броят на хоспитализираните започва да се увеличава”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Ние ще съдействаме на туристическия бизнес, за да има успешен летен сезон, отбеляза той и добави, че почти всички хора, над 90%, си слагат втора доза на ваксината на “Астра Зенека”.

“За районите, където има отдалечени практики и личният лекар трябва да пътува 60 километра, ще се опитаме да съдействаме с доставката на ваксини. Но масово навсякъде да се разнасят ваксините до общопрактикуващите лекари не мисля, че ще е възможно”, поясни Кунчев.

До юли не би трябвало да има особено нарастване на случаите на COVID-19, прогнозира доц. Ангел Кунчев.БНТ