Зеленият сертификат удря и Ритейл парк – Дупница, клиентите намаляха

Към 9,30 часа в TeMax нямаше клиенти.

Зеленият сертификат, въведен в четвъртък, се отразява негативно и на Ритейл парк – Дупница, установи проверка на в. „Вяра”. Малко преди 10 часа в магазините към парка KiK и TeMax нямаше клиенти. Намиращият се в съседство Pepco беше затворен, въпреки че работното му време е от 9,30 часа, като по-късно се разбра, че търговският обектът е с променено работно време. Във връзка с новите мерки TeMax е с намалено работно време – ще затварят в 18 часа,

В KiK използваха липсата на клиенти, за да заредят щандовете.

вместо в 20, както бе досега. Там е намален и персоналът.
„Клиентите определено ще намалеят, защото хората все още се страхуват да се ваксинират. Сутринта и пред Триажния кабинет, и пред РЗИ нямаше никакви хора. Тук, откакто сме отворили сутринта, имаше само един човек. Обслужихме го на вратата по простата причина, че нямаше необходимия документ”, каза Даниела Очева – зам.-управител на KiK. Тя и още една продавачка бяха единствените хора в магазина. Двете използваха факта, че няма пазаруващи, и подреждаха стока по щандовете.

На входа на ГУМ има служител, който пуска само хората със зелен сертификат.

„Съгласно разпоредбата, която са ни изпратили от централния офис в София, от клиентите трябва да се изисква бърз тест, тест за антитела или сертификат за ваксиниране. Само тогава може да се пазарува в нашия магазин. Като цяло хората са уплашени. В момента, както виждате, е спокойно, няма клиенти и ние заради това си вършим останалите задачи. Ако случайно някой влезе и няма необходимия документ, ще бъде върнат”, допълни Очева. От магазина подчертаха, че нито един от работещите там няма да бъде допуснат на работа, без да си е извадил документ.
„Без бърз тест, доказващ, че се здрав, не можеш да дойдеш и да отвориш магазина, въобще да работиш. Добре че системата работи и след ваксинирането веднага ми издадоха зеления сертификат”, посочи Даниела Очева.
По-малко от обичайното за това време от деня бяха и клиентите в Billa, въпреки че като магазин за хранителни стоки там не се изисква сертификат.

Табела на входа на ГУМ информира, че може да се влезе само със сертификат.

Зеленият сертификат е задължителен за клиентите на ГУМ. „В ГУМ стриктно спазваме мерките и допускаме само клиенти с необходимия документ. Добрата новина е, че търговците в магазина се справиха със сдобиването със сертификати. Беше им много трудно, но успяха. Сутринта рано са си извадили документите и всички са на работа. Очакваме клиенти, притежаващи документи, които искат да пазаруват в спокойна среда. Ние предлагаме такава – всичко е изрядно, дезинфекцирано. Усилени ремонти текат в новообособяващия се магазин. Лили дрогерия бързат да заработят и скоро ще съобщим официално кога ще отворят. Правим всичко възможно ГУМ да се развива”, каза управителят Цветанка Вуковска.
От дружеството са осигурили достъп до подразделението на Националния осигурителен институт, намиращо се на третия етаж в сградата на ГУМ. „Хората, които имат работа в НОИ и за тях не важат новите мерки, минават през задния вход на магазина. Осигурен им е достъп”, посочи управителката.

Юлияна КОЛЧАКОВА