“Зелен коридор” за празните камиони ще бори опашките на Кулата

Пускат новото трасе пробно от 1 юли

„Зелен коридор“ за товарните автомобили от 1 юли пускат пробно на ГКПП „Кулата”. Целта е да не се натрупват огромни колони от камиони и автомобили. Тази договореност постигнаха превозвачи на среща с представители на Агенция “Митници“, областният управител Николай Шушков и кметът на Петрич Димитър Бръчков. Проблемът бе поставен заради огромните опашки, на които празните тирове стоят с часове за влизане в Гърция. Проблемът се изостря и през туристическия сезон, а опашките стигат до 7 км. Превозвачи се оплакаха, че за всеки закъснял час се плащат глоби и неустойки по договорите от 150 евро. „Разбрахме се да има пробно трасе от 1 юли, за да видим дали ще проработи идеята. Решението е подкрепено от Агенция „Митници”. Трасето ще функционира само на пункта и не се отнася за движение по магистралата. Надяваме се, че това ще облекчи обстановката на пункта”, обясни областният управител Николай Шушков. „Ще очакваме в най-кратък срок това да се случи”, каза от своя страна Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите. Той поясни, че ще бъде направена организация на движението, за да е ясно откъде преминават празните камиони. „Това ще бъде само на територията на пункта, няма как да го направим и за самата опашка”, поясни Арабаджиев.

Също така на 26 и 27 юни на Кулата ще се постави контролен мобилен кантар, който ще провери дали точно се замерват товарите от работещите кантари на пункта.

Българските власти ще бъдат в пълна координация с гръцките, за да може процесът да се улесни още повече.

Припомняме, че преди ден стана ясно, че ГКПП „Златарево“ се отваря за влизащи в България граждани. Темата беше повдигната от кмета на Петрич Димитър Бръчков. По този начин ще бъде облекчен трафикът от автомобили, пристигащи от Северна Македония. На граничния пункт е разкрит кабинет на РЗИ, който да следи за предоставянето на необходимите документи за вход в страната. Досега през този пункт се допускаше единствено излизането от България. Това създаваше затруднения при пътническите, в това число и туристически пътувания, и забавяше преминаването през границата. Промяната в пропускателния режим на ГКПП „Златарево“ става възможно след изменение на заповедта за влизането в страната. Преди дни кметът на община Петрич постави този проблем на вниманието на министър Кацаров. По-късно кметът обсъди темата и на среща с областния управител Николай Шушков, който също веднага се ангажира.