Зелник и сладки изкушения примамваха в Жабокрът

За 15-и път в кюстендилското село Жабокрът се проведе „Празник на зелника и сладките изкушения“. Тази година се събраха рекорден брой участници, и то не само от България. Инициатор на събитието е Никола Кадийски, а със събраните средства ще бъде изградена сцена пред местното читалище.

„Целта ни е да запазим българския зелник, българската баница и сладките изкушения. Радостна съм, че вече сме напълнили три големи маси. Програмата тази година е разнообразна, на сцена се представят три наши самодейни състави: ФА “Родолюбие“, Венислав Иванов – гайдар, ТС „Магия“. Гост на празника е и народният певец Георги Илиевски, а водещ – Цветомир Иванов“, каза при откриването Милена Стоименова, председател на читалището-организатор “Съгласие-2007“.

ВиолетВьорлер – спонсор и председател на тричленното жури сподели, че тазгодишните участници са близо 60.„Категориите са: зелници, баници, питки, погачи и сладки изкушения. Зелникът се оценява според кората и плънката. Баницата трябва да бъде със сирене или със спанак, корите да са точени, а не готови, питките и погачитеда са пухкави и сладки! Това, което обещах миналата година, празникът да стане международен, вече е факт. Тук има гости от Германия, Франция и Швейцария, а две от участничките дойдоха с национални носии. Членове на журито са Луиза Бъзовичка и Методи Кръстев“, допълни още тя.

Водещият Цветомир Иванов, познат от тв шоуто „Семейни войни“, също не спести похвалите си. “Това, което виждам, е наистина уникално, виждам много зелници, за които разбрах, че се наричат зелници, не защото са зелени, а защото се правят от зеле. Аз съм от Плевен, в нашия край правят лучник, който е много по-различен!“

Кулминацията на празника бе награждаването на победителите. Сред тях бе народно читалище “Спасовица 2008” с. Николичевци, което грабна 1-во място в категория “Питки и погачи”.„Вече имаме спечелени призови места в отделните категории от предишни участия, но днешната награда също е голяма гордост за читалището ни. С парите от продажбата на кулинарните ни творби ще бъде направен ремонт на сградата на читалището“,  заяви кметът на с. Николичевци и председател на читалището-победител Спаска Методиева.