Земеделски производители вдигат протест: Писна ни от своеволия!

Те са недоволни от Стратегическия план за земеделието за следващия програмен период

Земеделски производители ще блокират АМ „Струма“ до Симитли. Протестът е с начален час 11:00, съобщават организаторите от Съюза на животновъдите в България. Причината за този протест е недоволството им от Стратегическия план за земеделието за следващия програмен период.

„Имаме намерението цял ден да не пускаме движението и да стане тапа, защото ни омръзна от Министерство на земеделието да си правят своеволия. Звънят ни хората от цялата страна, защото на всеки му е писнало. Не можем да се спотайваме, а трябва да си търсим правата“, коментира Иван Чалъков – председател на съюза.

“Почти всичко, което ни касае, е проблемно”, уточни Чалъков пред БНР . Той упрекна Министерството на земеделието и в нарушени срокове преди изпращането на плана в Брюксел и в злоупотреба с власт.

Ставките са много занижени, същевременно се дават 30 милиона евро повече за консултантски услуги, подчерта председателя на съюза и попита “кого ще консултираме след 2-3 години”.

“Няма никакви аргументи за занижените ставки. Никой не ни взе под внимание. Числата се появиха в последния момент”, изтъкна Чалъков и поясни, че това е станало след “големи разправии” в тематичните работни групи. “Всеки се крие, вдига рамене и казва, че не знае. Лошо е, че всичко се крие от нас, злоупотребява се с власт. Директори на дирекциите крият тези неща”, коментира още Иван Чалъков.

Животновъдите са известили и ЕК за несъгласието си със Стратегическия план.

“От еврокомисията бяха върнали отговор, че от нас, от министерството зависи дали имат желание да се промени планът. Те бързаха миналата седмица да го изпратят. Ние не бяхме съгласни с това.”

Относно изявления на министъра на земеделието, че планът не може да бъде върнат, Чалъков посочи:

“Пълни измишльотини. Не знам дали министъра го лъжат или той се опитва да лъже в ефир. Планът, ако се върне, ще продължаваме по предишния период, както са били схемите за кандидатстване.”

Той  определи още като “абсурд” варианта планът да бъде одобрен в сегашния му вид, а след това да се правят нотификации, с които да се иска одобряване на промени.

“Не ни устройва. Това е само прах в очите на хората.”

Вътрешните корекции пък ще скарат браншовете, смята той. По думите му тези корекции “ще ощетят едни хора за сметка на други”.

От бранша настояват Стратегическият план за българското земеделие да бъде върнат за преработка. Да не се изваждат работещи мерки за подпомагане и да се допълнят нови, от които стопаните да могат да се възползват.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%.Защо ?“, пита зооинженерът.

Освен че планират да блокират движението към Гърция, от СЖБ са изпратили писмо до президента с искане Министерството на земеделието в лицето на министър Явор Гечев незабавно да освободи от длъжност директори на дирекции съветници. „Ако Министърът на земеделието не предприеме своевременни действия, молим лично да си подаде оставката като такъв“, настояват още организаторите на протеста.